Înainte de a scrie despre grădina pe luni, postam uneori fotografii cu plante atunci când acestea erau la apogeu. Cu cadre strânse, de obicei, pentru că peisajul nu era mereu avantajos. Grădina la sfârșit de mai era mereu frumoasă. Datorită arbuștilor sau lianelor care înfloresc acum: iasomie, philadelphus, trandafiri, glicină. Însă straturile de flori, după ofilirea celor de primăvară, arătau triste.

Când am planificat modificarea grădinii, am hotărât să asimilez mai multe soluții ecologice și sustenabile.

În privința plantărilor am ales să:

  • aduc o varietate mai mare de plante, pe lângă clasicii trandafiri;
  • folosesc flori perene în locul celor anuale;
  • caut plante care se adapteaza ușor climatului, solului, poziției față de soare;
  • diversific plantele din straturi, astfel încât să arate bine în fiecare anotimp.

Nu este ușor să alegi plantele potrivite pentru a respecta aceste criterii. Apoi, trebuie să îți placă, să alături bine culorile, să știi perioadele de înflorire. Un strat poate fi multicolor primăvara, alb și mov vara, galben toamna. Apoi, straturile trebuie să se asorteze între ele.

Destui oameni apelează la peisagisti și bine fac. Trebuie timp,  răbdare și experiență ca să transformi o bucată de pământ într-o grădină de vis. Dacă decizi să fii tu însuți peisagistul, trebuie să îți asumi că vei face multe greșeli (multe!)

Perspective

Grădina înseamnă plante frumoase. Acesta este un aspect. Dar grădina înseamnă și perspectivă. Este ceea ce lipsește în cele mai multe dintre acestea.

Perspectivă înseamnă ca ansamblul ce ți se arată în fața ochilor să te surprindă plăcut zi de zi. Să îl privești și să te minunezi de frumusețea naturii. Să treacă anotimpurile peste el, aducând fiecare ceva inedit, eventual spectaculos.

Exemplul aleii

Am modificat proiectul acestei alei, astfel că salvia și garofițele s-au trezit peste un an cu lychnis coronaria și lavandă peste ele. Plus un mac care apare an de an nepoftit. Acum, uitându-mă la strat, mă gândesc să păstrez cumva și plantele inițiale, pentru că alăturarea tuturor acestor nuanțe de roșu îmi taie respirația. Iată ceva bun rezultat din greșeala de a nu muta la timp florile vechi.

gradina la sfarsit de mai

Cum spuneam la început, am ales să aduc multe soiuri noi de plante în grădină. Am riscat cu unele pe care le văzusem doar în fotografii. Este cazul Lychnis coronaria, cu flori ce par neînsemnate, dar prin culoarea lor aprinsă pe fundalul argintiu al frunzelor au un efect electrizant. Le-am combinat cu lavandă. Lavanda crește mai încet și pare pierdută pe lângă Lychnis, dar cunosc tufele de Lavandula Munstead. Vor fi tot mai viguroase. Cele două plante sunt veșnic verzi, au aspect interesant pe tot parcursul anului și necesită întreținere minimă.

lychnis coronaria

Acum, per ansamblu, stratul este cu totul deosebit. Voi căuta să păstrez cumva aerul lui actual.

Exemplul priveliștii laterale

Dacă mă uit spre dreapta ieșind din casă, apare un alt tablou memorabil. Privirea este purtată peste lavandă și trandafirul Heathcliff, apoi se oprește pe philadelphus și ceilalți trandafiri de pe fundal.

Heathcliff Rose

Exemplul aleii ascunse

Sau un alt exemplu de perspectivă. Pe un culoar strâmt dintre casă și gard am stocat materiale rămase de la renovări. Când mă duc să caut o bucată de lemn, mă opresc privind ghirlandele de flori ce cad din cer peste alee: iasomie, trandafiri, philadelphus (iasomie bătută), bujori. Fotografia nu surprinde, din păcate, farmecul indescriptibil al acestei alei ascunse.

carare cu iasomie si philadelphus

Ideea este că trebuie să vă plimbați în fiecare lună prin grădină, să o priviți din diverse unghiuri și astfel să stabiliți straturile de plante ce se vor suprapune dintr-o anumită perspectivă.

Grădina la sfârșit de mai – partea însorită

Vă prezint câteva plante care sunt expuse către sud.

Trandafiri și companioni

Nou venit in grădină, trandafirul Compassion trebuie să îmbrace spalierul din fața casei. L-am ales pentru nuanțele de roz si piersică ale petalelor pentru a-l asorta cu tencuiala casei. Florile sunt foarte elegante și miros suav.

Compassion Rose

Lângă el am plantat clematita Niobe. Sunt un tandem perfect, dar mai am de așteptat puțin până să le văd îmbrăcând împreună pergola.

clematis Niobe

Trandafirul New Dawn înfloreste continuu cu nenumărate flori roz pal. Sunt de fapt calitățile pentru care l-am ales. Îmi doream o arcadă bogată și parfumată deasupra atelierului. Florile sale deschise la culoare ies în evidență puternic la lăsarea serii.

New Down rose

Alt trandafir urcător din fața casei se numeste Etoile de Hollande, este roșu aprins și are flori extrem de mari.

Etoile de Hollande Rose

Iar dragul nostru Gloire de Dijon e de o varstă cu casa, o minunăție care înfloreste din primavară până dă gerul, foarte rezistent, cu flori aristocratice, cu un parfum fructat.

rambler rose Gloire de Dijon
Gloire de Dijon Rose

Tufe de trandafiri am multe în curte, nu era o prioritate să mai adaug una, doar ca farmecul acestei flori m-a cucerit și astfel a ajuns un David Austin pe nume Heathcliff in curtea mea.

David Austin Rose - Heathcliff

Apoi am recidivat aducându-i pe Abraham Darby și pe Crown Princess Margareta.

Abraham Darby Rose
Crown Princess Margareta Rose

Cateva tufe vechi, fara nume, doar frumoase an de an:

trandafir roz
trandafir roz cu boboci
trandafir roz

Alte plante pentru începutul verii

Colombinele (Aquilegia) Blue Barlow si Nora Barlow au îmbrăcat în câțiva ani un perete al curții. Pentru că se potrivesc zonelor umbrite, le voi înmulți în straturile noi pe care le compun acum.

Aquilegia Blue Barlow
Aquilegia Nora Barlow
Aquilegia

Lavanda Munstead este tot mai bogata. Fata de fotografiile de la articolul trecut , culorile sunt mai intense si tufele mai mari.

Lavandula Munstead

Splendoarea de mai este glicina care acoperă pergola cu o țesătură densă prin care nu pătrunde soarele deloc.

glicina

Irisii, pe care ii iubesc nespus, dar nu mă pot opri să mă mir cu ce stranii flori au venit pe pământ.

irisi
irisi mov

Am plantat Geranium într-un strat și a format un covor foarte frumos la baza sa.

Geranium

Grădina la sfârșit de mai – partea umbroasă

Sub coroanele copacilor am ales plante care se simt bine la umbră. Așa am strâns o colecție întreagă de Hemerocallis, de crini de toamnă (Hosta) și de Heuchera. Acestea sunt decorative în mai doar prin frunziș. În această perioadă contribuie cu flori sub umbră doar Geum Mrs. Bradshaw de care sunt puțin dezamăgită. Poate sunt prea tinere plantele încă.

Geum Mrs. Bradshaw

Am sistematizat zonele de grădină de umbră abia anul acesta și aici e de povestit mai târziu, pe măsură ce plantele vor crește și vor confirma.

Vă mulțumesc pentru vizita din grădina la sfârșit de mai!

gradina la sfarsit de mai- strat insorit

Notă: Articol actualizat

6 Comments
  1. Felicitări grădinii tale!

  2. Frumoasa vizita in gradina ta ! Glicina este superba, trandafirii asemenea, lavanda este bogata. Cred ca m-ai ajutat sa identific soiul pe care il am in gradina. 🙂
    Iti doresc un sfarsit de saptamana minunat, Gabriela !

    • Multumesc, Mihaela! Ma bucur ca sunt de folos un pic. 🙂
      Raspund cu intarziere pentru ca am avut un weekend incarcat si intr-adevar minunat!

  3. Cat timp infloreste la dvs.trandafirul New Dawn? De cati ani il aveti? Am si eu unul si anul asta a inflorit prima data. La inceput abundent, dar acum mai are doar cativa boboci si nu mai vad altii.I-am creat toate conditiile: soare, sol, hrana, iubire,etc…Sper sa mai infloreasca.
    Imi place blogul dvs. Va urmaresc cu interes de ceva vreme.

  4. Trandafirul meu e tânăr. Anul trecut l-am lăsat să crească așa cum vrea. Anul acesta l-am tăiat ca pe trandafirii urcători ca să se ridice pe un spalier.
    În privința înfloririi, am aceeași problemă. Dar cred că de vină e clima (eu locuiesc în Bărăgan). De exemplu, acum nu mai am trandafiri înfloriți. Au fost fenomene meteorologice extreme luna aceasta. Furtuni și ploi abundente aproape în fiecare zi. Florile s-au încărcat cu apă și au pălit mai repede decât ar fi trebuit. Acum aștept runda viitoare de înflorire.
    Ținem legătura și ne mai împărtășim din experiența lunilor următoare. Mulțumesc pentru comentariu!

Leave a Reply