Este un articol despre o reteta si despre organizare.

Organizare –  pentru ca a avea in congelator un sortiment de inghetate pe timpul verii este cel mai simplu mod de a fi pregatit(a) pentru musafiri neasteptati, pentru a asigura din timp desertul unor mese festive si astfel a salva timp pretios, pentru a delecta prietenii si apropiatii intr-un mod foarte placut si racoritor.

Obiceiul de a prepara inghetate il mostenesc de la mama mea. Nu-i lipseau cat era vara de lunga si imi amintesc cum savurau musafirii cupele asortate. Am preluat din retetele ei, pe altele le-am gasit prin reviste sau le-am inventat singura.

Iar despre modul de prezentare, asta e alta poveste pe care o veti citi ceva mai jos!

Cea mai simpla reteta de inghetata este cea cu fructe.

Ingrediente

O cana cu fructe, o cana cu zahar, 200 ml frisca.

NOTA: Uneori adaug zeama de la o lamaie.

Proportia dintre fructe si zahar variaza in functie de preferinte si de cat de dulci sunt fructele. Cana mea cu fructe este cu varf, cea de zahar este “aproape” plina.

inghetata

Pasul 1

Fructele si zaharul se amesteca in blender.

In acelasi timp bat frisca, ceea ce imi ia putin mai mult timp decat ii ia blenderului.

inghetata

Pasul 2

Necesar pentru fructele cu samburi mici, daca acestia ne deranjeaza.

Sosul din blender se trece prin strecuratoare.

inghetata

Pasul 3

Se amesteca apoi cu frisca, se toarna intr-o caserola si se pune la pastrat in congelator.

inghetata

 

Aceasta inghetata este foarte usor de facut si nu a scapat niciun fruct de padure din gradina mea.

NOTA: De obicei dublez/triplez cantitatile. Acum am avut doar o cana de coacaze (ultimele din acest sezon).

 

Pe de alta parte, imi place sa imaginez aranjamente surprinzatoare pentru inghetata.

ice-cream

Aici am patru sortimente, un evantai subtil de nuante de roz, de capsune, zmeura, coacaze si chiar o inghetata noua, realizata din fructele ramase de la crème de cassis (Despre care am scris in “Masa de vara“).

Primele mure coapte se afla pe ramura din farfurie (va urma inghetata, al saptelea sortiment din aceasta vara!) Si desertul este completat de doi gandacei din ciocolata.

ice-cream

Inghetatele de fructe m-au inspirat, nu-i asa?

 

ice-cream

Un alt aranjament, cu inghetata de vanilie si de cacao, asezate pe un pat de dolce di leche (realizat acasa) si cu fulgi de ciocolata presarati.

ice cream

Imi place sa ma joc, la fel cum imi face placere sa produc inghetate pe banda, ca la o fabrica veritabila. Copiii imi spun chiar ca ar trebui sa-mi schimb meseria!

Iar cand primesc un compliment de la ei, ce poate face o zi mai senina?

“Delicios!”

 

16 Comments
  1. mmmmm!!!

  2. Arata foarte apetisant 🙂
    Si eu am o reteta asemanatoare si foarte spornica 🙂
    500 ml de frisca lichida, 6 oua, 6 linguri de zahar.
    Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile. Separat se bate frisca, se omogenizeaza cu ouale batute si se adauga arome.
    Preferatele noastre sunt: afine, ness si vanilie 🙂

    • Eu adaug uneori in inghetata clasica de vanilie bucati de ciocolata, fructe, depinde de inspiratie.
      E interesanta reteta, fara lapte. O voi incerca!

  3. Aseara cum am citit articolul – pozele vorbeau de la sine si cum eu sunt o pofticioasa… m-am apucat de treaba (intimplarea face ca aveam in frigider capsuni si frisca). Mi s-a parut un pic prea dulce asa ca am adaugat si un pumn de visine congelate (pe care le-am pasat)si din cind in cind am mestecat in ea sa nu faca fulgi de gheata.
    Rezultatul: absolut delicioasa.

    • Da, si eu jonglez cu proportiile dupa cat de dulci sunt fructele. Chiar nu am incercat sa amestec doua feluri de fructe in aceeasi inghetata, dar adaug uneori zeama de lamaie.

      • Nu stiam de zeama de lamaie, visinele au mai taiat din dulceata dar ca aroma se simtea numai cea de capsuna.

  4. Multumesc pentru reteta, pozele tale arata fabulos.

    Si eu fac inghetata, daca imi permiti o sugestie: am vazut ca ai fructe din productie proprie, si probabil poti congela surplusul.

    Inghetata se poate face si “la minut”, din fructe congelate, eu asa fac:
    fructe congelate, smantana pentru frisca, zahar/indulcitor le bag in blender si inghetata se face pe loc.
    De multe ori o fac in prezenta musafirilor si este foarte apreciata, sunt mult mai incantati cand vad ce contine inghetata…

    • Asa face mama! Cand ma duc pe la ea, imediat combina fructe, zahar si frisca si data inghetata! (Este experta in prajituri, dar de cand tata nu mai are voie dulce, evita sa le mai tina in casa).

  5. Buna idee – in prezenta invitatilor 🙂

  6. Un evantai de inghetata in nuante de roz 🙂 Grozav de bine arata si tare le-as gusta pe toate. Ai dreptate, vara trebuie sa facem inghetata des, e asa de usor si se pastreaza multe zile in congelator.

    • Cand merg in Grecia, iau la rand sorturile de inghetata, de placere si pentru inspiratie!

      • Daca ai ocazia, sa incerci inghetata de la Dodoni, e printre cele mai bune si se gaseste aproape peste tot. Kayak e de asemenea foarte buna si apoi magazinele artizanale, dar trebuie sa stii unde sa cauti, ca sa gasesti gusturi deosebite. Eu fac intotdeauna o documentare amanuntita daca vizitez locuri noi, ca sa fiu sigura, ca nu ratez inghetata cea mai buna 🙂

  7. Nu am facut niciodata inghetata in casa, mi se parea foarte complicat, dar reteta ta simpla m-a inspirat. Si aranjamentele pentru servire sunt atat de frumoase!

    • Si eu am retete mai complicate (cea de vanilie si cea de cacao din fotografie sunt astfel), insa la inghetatele de fructe nu ma mai complic: las aromele naturale sa dea tonul!

Leave a Reply