Agneza

Va prezint astazi una din prajiturile copilariei mele.

Are un nume ciudat: agneza. Cautand sa aflu ce semnifica, am gasit numele unei sfinte romano-catolice, Agnesa sau Agneza existand si o basilica ce ii poarta numele la Roma. Fie ca e numele unei sfinte sau al unei femei obisnuite, poate chiar inventatoarea acestui dulce, pot spune ca prajitura a devenit favorita multor familii care au avut sansa sa o guste.

Dar iata cum se prepara:

Ingrediente

200g unt

1 pahar zahar farin + 1½ pahar zahar farin pentru crema

5 oua la care se separa albusurile de galbenusuri

1 pahar faina

1 pahar nuca macinata

vanilie

coaja de la o lamaie (folositi lamaie bio -sau de pe piata Uniunii Europene- pe care o spalati mai intai cu bicarbonat de sodiu)

1 varf de lingurita praf de copt (optional).

Aduceti ingredientele cu o ora inainte in bucatarie.

Preparare

Incalziti cuptorul la 180°.

Bateti albusurile spuma.

Frecati untul spuma cu mixerul, adaugati zaharul si vanilia si continuati pana se amesteca bine.

Incorporati cu telul nuca si faina, apoi, in 3 etape, albusurile batute, astfel incat sa nu se piarda aerul din ele.

Coaceti la cuptor 30 minute (primele minute la 180°, apoi dati mai incet, la 160°) sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului e scoasa uscata. Inchideti focul si lasati usa cuptorului intredeschisa.

Cat timp se coace compozitia bateti crema formata din galbenusuri, zahar si lamaie pana se albeste si devine spumoasa. Turnati-o peste blatul racorit si puneti tava in cuptorul care mai este caldut. Tineti circa 2-3 ore. In reteta originala crema se tinea 2 zile pentru a se intari, dar folosind acest truc nu mai este nevoie. Si credeti-ma, nimeni nu va fi dispus sa astepte atat timp! Daca este prea incins cuptorul cand introduceti din nou tava, stratul de deasupra se va crapa cand veti taia prajitura.

Se taie batoane.

Leave a Reply