Organizarea bucatariei – masurare corecta si rapida

masuri

Cand vine vorba de eficientizarea muncii in bucatariei, trebuie sa ne gandim nu numai la aranjarea optima a veselei si la acces usor la  ingrediente, ci si la metode rapide de a le masura pe acestea din urma.

Imi amintesc cum, in copilarie, mama avea un cantar frumos, dar prea mare si prea greu si trebuia sa il aduca din camara atunci cand facea prajituri. Nici nu ma pot gandi sa incep o prajitura cu un asemenea inconvenient! Nu as mai avea zvac! Si, inainte de toate, sa bucataresc trebuie sa fie placere si de-abia apoi obligatie.

Asa ca mi-am utilat bucataria cu felurite instrumente de masurare, asezate cat mai aproape de locul faptei!

Cel mai important este cantarul electronic pe care il am de mult timp si este nepretuit.

cantar

Nu este nevoie sa cantaresc separat ingredientele, caci il aduc la zero inainte de a adauga urmatoarea componenta a retetei, ceea ce reduce timpul si vasele folosite.

Dar pe internet se gasesc foarte multe retete cu alte masuri decat cele in grame. Undeva, pe un site romanesc in care se dadeau tabele cu conversii – din “cesti” in “grame”, cineva intreba: “Dar cat de mare sa fie ceasca?”

“Cup” s-a tradus ba “ceasca”, ba “cana”; ideea e ca masura are exact 240ml. Am constatat ca e mai usor sa lucrez cu un set de masuri decat cu una singura si am cumparat acest set colorat.

set masuri

 

Ca sa fie la indemana, i-am gasit locul pe usa zonei de preparare a prajiturilor, pe care deja v-am prezentat-o aici.

set masuri

Am cautat prin casa si am gasit niste tije pentru perdele (pe care nu le mai foloseam) si le-am lipit pe partea interioara a usii.

Am folosit:

– tija si suporturile aferente;

– carlige;

– foarfeca de metal;

– nivela;

– marker;

– adeziv “Moment”.

set masuri

Am taiat tijele la lungimea dorita, am insemnat locurile de lipire ale suporturilor (verificand orizontalitatea cu nivela) si le-am lipit. Masurile fiind foarte usoare, nu m-am complicat sa folosesc suruburi.

Deasupra lor se afla lipit tabelul de conversie, foarte util si el cu atatea retete internationale.

masuri

Am prins masurile de bara cu carlige si arata foarte decorativ. Acestea mici sunt: jumatate de lingurita, o lingurita, jumatate de lingura si o lingura.

masuri

Cele mai mari sunt: o patrime, o treime, o jumatate si o masura “cup”. Se vede ca au si modele pentru taiat fursecuri pe spate.

masuri

Pentru a cantari mirodeniile din reteta de Irish Christmas Pudding, asa cum ati putut citi aici, am folosit pentru prima data o balanta decorativa (pe care am si verificat-o) si pentru ca mi-a folosit atat de bine, a ramas in bucatarie, langa alte mini obiecte de decor.

balanta

 

Mai am masuri de farmacie, ca acest pahar Berzelius, un cilindru gradat si pipete (cele din urma stau in sertar). Si pentru ca v-am obisnuit cu refolosirea, se vede aici si un capac gradat de la un medicament (au ramas multe capacele si lingurite de la siropurile copiilor).

masuri

Toate aceste masuri mici sunt folositoare pentru ca obisnuiesc sa prepar retete cosmetice acasa.

 

8 Comments
  1. Esti foarte organizata. Balanta imi place la nebunie, am mai vazut-o (cred) intr-o poza pe blogul tau.
    Multumim pentru descriere si recomandari.

    • Balanta a stat ca obiect decorativ in biblioteca inainte de a o folosi pentru cantarirea mirodeniilor. II sta atat de bine acum in bucatarie!

  2. Am si eu un set de masura cu linguri colorate, pe un capat e masura pentru “cup” si celalalt capat pentru linguri si lingurite, dar mi-a fost acaparat de pitica pentru ca e frumos si colorat :) numai bun de jucat cu el.

    • E si un bun prilej sa te ajute in bucatarie :-)

      • Da, nu misca nimic in bucatarie fara ea, de la cafeaua de dimineta, la care a devenit experta, la clatite si biscuiti :) e mereu in zona.

  3. Sînt colorate, sînt jucause, sînt pline de optimism si probabil foarte practice. Dar cum faci sa nu se depuna praful pe ele ? Mie mi-e groaza sa expun obicte la vedere în bucatarie din cauza prafului lipicios (aburi, grasimi) inevitabil. Si-atunci bucataria mea arata ca un “laborator’ alb (cu pereti rosii).

    • Nu sunt la vedere; in fotografii este aratat interiorul dulapului. Se vede mai bine amenajarea lui in “O bucatarie bine organizata- zona pentru prepararea prajiturilor”.

  4. Oh, în cazul acesta totul este foarte clar si… devine o alta treaba. Incepind sa te “cunosc” putintel, chiar ma intrebam… si ma tot intrebam… Multumesc pentru clarificari.

Leave a Reply