Reconditionati rame de tablou intr-un scurt proiect de week-end. Casa  poate capata o nota eleganta fara sa cheltuiti o avere.

O rama simpla alba pe care am pictat-o cu tempera acrilica de culoare aurie. O metoda rapida si care da un finisaj stralucitor unei rame modeste nelacuite.

Mai laborioasa este folosirea asa-zisei foite de aur (schlagmetall). Am aplicat-o pe o rama pe care o aveam de la bunica mea si care era intr-o stare foarte proasta. Dupa cum se vede in detalii, erau zone de pe care se rupsese lemnul de finisaj. Aveam doua posibilitati: sa o dau la reconditionat pentru a o aduce la starea initiala sau sa aplic pe ea schlagmetall. Nu-mi pare rau pentru decizia luata pentru ca a rezultat o oglinda foarte eleganta.

Desigur ca am vrut ca suprafata sa apara scrijelita, astfel incat sa para ca au trecut ani peste stratul auriu aplicat.

Tehnica este prezentata foarte simplu pe un site in limba franceza.

Aveti nevoie de:

♣ foite de schlagmetall

♣ un adeziv special (le gasiti de cumparat pe site-uri sau in magazine specializate)

♣ o pensula pentru aplicarea adezivului

♣ o pensula pentru aplicarea schlagmetall-ului.

In prealabil curatati rama de impuritati si colorati-o in maro sau rosu inchis daca nu are deja aceste nuante, apoi aplicati foita. Daca doriti ca suprafata sa fie perfect acoperita va trebui sa exersati foarte mult pentru ca e nevoie de indemanare. Acoperirea partiala a acesteia  este mai simplu de realizat, asa cum apare si in filmuletul din site-ul amintit mai sus.

Nu-mi ramane decat sa va urez succes daca va tenteaza ideea!

7 Comments
  1. Foarte interesant ce ati prezentat. Eu am o rama foarte veche care din pacate s-a deteriorat prin ruperea unor bucatele din ea probabil gips sau ceva asemanator. Unde as putea gasi niste materiale de reconditionare a ramelor de tablouri.
    Va multumesc

    • Imi cer scuze pentru raspunsul atat de intarziat! Rama mea era din lemn si am ignorat faptul ca se desprinsesera cateva bucati din el pe margine. Am aurit pe deasupra.
      Si la ramele din gips s-ar putea proceda la fel, dar depinde mult de model. Exista in Bucuresti (dar si in alte orase mari) magazine de Fondul plastic si acolo se pot consulta cei care vand astfel de produse.
      Pe internet eu cumpar produse DIY de la Casa Retro, Galeria Creativ, HobbyX Store, dar cel mai bine ar fi la un magazin ca sa intrebi direct ce produs e mai bun pentru o astfel de situatie.
      Multumesc pentru intelegere si pentru ca ai poposit pe blogul meu.

    • Buna ziua,parerea mea; o rama care are stucatura din ipsos nu merita reconditionata, costa si in timp ipsosul fiind imbatrinit se deterioreaza din nou, este f sensibila la atingere. Daca tabloul este de valoare sau nu… puteti gasi rame din lemn sau plastic turnat. Dupa un studiu pe internet si mai multe informatii am renuntat la toate ramele cu ipsos.Daca doriti pot sa va dau si alte informatii vizavi de ce am facut eu.

      • Multumesc pentru vizita si comentariu!
        Aveti dreptate in privinta ramelor de ipsos; sunt complicat de readus in starea initiala. Daca rama este foarte frumoasa si valoroasa, merita efortul, altfel nu.
        Ar fi interesante informatiile pentru ca sunt in perioada de amenajare a interiorului si voi ajunge curand la etapa tablourilor. Le pot ingloba chiar intr-un articol nou despre rame.

  2. Buna ziua,
    as dorii sa curat un tablou destul de mic, de lemn , de praf si cred ceva mizerie! cum se poate face acest lucru? as vrea sa ii dau si un refresh, exista ceva in acest sens?
    multumesc, pe curand,
    Dana

    • Multumesc pentru vizita!
      Pentru a raspunde as vrea sa stiu cum este tratata suprafata ramei: e lacuita, vopsita, aurita?

  3. Buna ziua.Ma intereseaza ideea dvs.Si eu doresc sa renunt la o rama din ipsos in favoarea uneia de lemn sau alt material.multumesc

Leave a Reply