E greu sa faci mancare?  Multe persoane considera o corvoada sa prepare alimente, pe cand eu plutesc prin bucatarie amuzandu-ma sa fac mancaruri preferate sau sa incerc retete noi.

Care e secretul? Nu un talent deosebit la bucatareala, nici o pasiune de nestavilit, ci o bucatarie bine organizata, cu vase, ustensile si echipamente suficiente, ca si cu o zona de entertainment care sa faca sederea in acest spatiu placuta.

 

Este o metoda foarte buna de destindere in perioade  stresante, iar a face mancare la sfarsitul unei zile pline de obligatii si de munca sustinuta e placut si reconfortant.
Am citit foarte mult despre organizarea bucatariei si am constatat ca referirile la modul concret de a aseza multimea de obiecte de care avem nevoie in acest spatiu sunt destul de superficiale. Incepand de la clasicul triunghi dintre aragaz, chiuveta si blatul de lucru la concepte de baza privind asezarea vaselor, ustensilelor, alimentelor.
In articolele urmatoare voi face referiri concrete la toate aceste aspecte.

Dar pentru azi putina istorie

Bucataria era altadata ascunsa privirii oaspetilor, undeva, pierduta la capatul unui coridor intunecos. Prost asezata, neorganizata, neutilata. Prepararea oricarei mancari presupunea efort si lua mult timp pentru ca toate alimentele se prelucrau acasa, incepand de la gaina care trebuia curatata in primul rand de pene! Apoi trebuia incinsa plita, curatate legumele si putini aveau apa curenta. Bineinteles ca femeia trebuia sa se scoale prima dimineata, sa faca focul pentru ceai sau lapte pentru ca micul dejun sa fie gata cand se trezesc ceilalti, apoi continua cu restul activitatilor obositoare pentru intretinerea casei.

Tehnologia a insemnat eliberarea femeii de toate aceste corvezi: incepand cu aparitia aragazului, apoi a frigiderului. Apoi inventarea congelatorului, robotilor, mixerelor, blenderelor si a altor echipamente au eliminat complet oboseala si rutina. A face mancare a devenit o placere.
Astazi bucataria este vizibila, de multe ori chiar centrul caminului; in consecinta trebuie aranjata astfel incat sa arate bine si cand se lucreaza in ea.
Cand m-am mutat in casa noua nu m-am grabit sa comand mobila de bucatarie. Am folosit-o pe cea veche si am aranjat-o cum credeam de cuviinta. Tin sa spun ca am modificat in timp pozitia frigiderului de trei ori si pe cea a chiuvetei de doua ori. Am experimentat pana am ajuns la un optim si abia apoi mi-am innoit mobila. Am asteptat sa vina Ikea la noi; aveam deja catalogul lor dintr-un magazin din Austria, vazusem acolo conceptia lor despre case si era clar ca voi putea realiza propriul meu model. Am luat module etapizat si la un moment dat stiam mai multe despre ce trebuia sa cumpar decat consilierele magazinului!
Versatilitatea mobilei de la Ikea (pe care cu bucurie am asamblat-o) mi-a permis sa definesc zonele specifice fiecarei activitati din bucatarie.
Fie ca va ganditi la o noua bucatarie sau doar doriti sa o imbunatatiti pe cea existenta cred ca merita sa parcurgeti seria de articole pe aceasta tema din saptamanile urmatoare.

Cititi si:

2. O bucatarie bine organizata – amenajarea generala

3. O bucatarie bine organizata – zona pentru prepararea mancarii

4. O bucatarie bine organizata – zona pentru prepararea prajiturilor

5. O bucatarie bine organizata – zona pentru luat masa

Leave a Reply