Cititi mai intai:

1. O bucatarie bine organizata

 

Organizarea bucatariei presupune amenajarea unor spatii specifice fiecarei activitati care se desfasoara aici. Ele se pot pozitiona diferit in functie de planul camerei si de modul de viata al fiecarei familii, dar, indiferent de dorinta proprietarilor, pentru maximizarea eficientei trebuie respectate cateva reguli.

In bucataria mea sunt: doua zone de lucru si o zona pentru luat masa. In America exista o tendinta ca si o zona de birou sa fie delimitata in bucatarie. Din pacate, atunci cand am proiectat-o nu am prevazut un astfel de spatiu, iar rezolvarea (pentru ca s-a dovedit absolut necesar) am gasit-o amenajand un mini-birou mobil. Avantajul este ca il pot deplasa chiar si in gradina (dupa inspiratia momentului).

Am scris in articolul trecut ca am pozitionat diverse echipamente in mai multe locuri pana cand am  ajuns la un optim. Initial nu am vrut sa amenajez o insula. Mi s-a parut un moft. Dar practica in gatit m-a purtat catre aceasta solutie si sfatuiesc pe oricine are posibilitatea, sa o faca. Din mai multe motive.

√ Primul ar fi, bineinteles, o mai buna aranjare a zonei de lucru, cu o circulatie redusa si efort minim.

√ Al doilea, mai putin evident atunci cand se proiecteaza o bucatarie, il reprezinta traseele celor care se vor afla pe parcursul zilei aici. Dupa cum se vede in fotografie, cu sageata neagra am marcat miscarea in zona pentru gatit, iar cu sageata albastra  traseul celor care stau la masa: copii, musafiri care se deplaseaza de la masa catre alte camere, catre zonele cu vesela sau catre frigider. Avantajul este lesne de ghicit, mai ales atunci cand bucataria este aglomerata, cand in acelasi timp se pregateste mancare si se mananca la masa.

√ Pentru familiile cu copii mici este si un mod de securizare a zonei pentru gatit fiindu-le ingradit acestora accesul la aragaz.

Planul bucatariei mele nu se preta unei insule. Dupa cum ati vazut in multe reviste sau magazine acestea au o latime de aproximativ un metru, iar regula pentru proiectare este ca distanta intre insula si alte mobile sa fie de minim 1,20m. Bucataria din fotografie are o suprafata generoasa, dar este ingusta. Am adoptat solutia de a forma insula din dulapuri simple de 60cm si am riscat stabilind pozitia sa la doar 85cm de dulapuri. Cine risca mai si castiga uneori! Eu am castigat un spatiu pentru pregatirea mancarii extrem de comod de folosit.

Sa luam acum zonele pe rand.

• Zona de preparare si de depozitare a alimentelor (comuna deoarece in casa exista si o camara) este formata intre insula (cu blat de lucru si chiuveta) si frontul de la perete (cu aragaz, masina de spalat vase si frigider). Este respectata regula ca aragazul, chiuveta si masa de lucru sa fie aranjate in varfurile unui triunghi imaginar cu laturile cat mai mici pentru ca deplasarea intre ele sa fie minima. Insula imi da posibilitatea ca doar sa ma rasucesc pentru a misca alimentele si vasele intre aceste locuri. Si frigiderul se afla in imediata apropiere (in foto – sageata). Ma uit prin reviste cu ochi de cunoscator la unele bucatarii minunat de frumoase si deplang soarta persoanei care trebuie sa gateasca in ele; distantele intre locurile necesar de atins la preparare sunt atat de mari incat cred ca dubleaza timpul de lucru, nemaivorbind de oboseala. Degeaba frumusete daca trebuie sa parcurgi kilometri ca sa pregatesti ceva de mancare.

• Pe langa aceasta mai exista o zona de lucru inchisa intr-un dulap (se vede in stanga, in departare) pentru prepararea prajiturilor. Nu exista in bucatarii de obicei, dar este un plus si e foarte utila.

• La masa accesul se face usor si din  zona de preparare a mancarii si din zona de servire cu vesela (pe cele doua trasee de care am vorbit). In imediata apropiere a mesei se afla un dulap cu vase,servetele,paine, iar pe blatul acestuia echipamente pentru servire imediata.

Pentru sarbatorile de iarna, o perioada de vacanta si de odihna, l-am aranjat cu tot ce trebuie pentru micul dejun, astfel incat pe masura ce fiecare venea la masa, se servea singur cu ce isi dorea.

• Si pentru ca intr-o bucatarie moderna media nu trebuie sa lipseasca, o zona pentru filme, muzica sau doar informatii este absolut necesara. In fotografii se vede televizorul, dar voi prezenta si biroul mobil.

In episoadele urmatoare voi prezenta in detaliu fiecare zona functionala din bucatarie.

 

Cititi si:

3. O bucatarie bine organizata – zona pentru prepararea mancarii

4. O bucatarie bine organizata – zona pentru prepararea prajiturilor

5. O bucatarie bine organizata – zona pentru luat masa

 

1 Comment
  1. E pentru prima daca cand vizitez siteul si imi place ce vad 🙂 foarte interesant articolul. Succes

Leave a Reply