O rochie de seara trebuie asortata cu o geanta mica si eleganta.

Se gasesc foarte multe modele azi prin magazine, dar sunt destul de scumpe. Pentru seara e indicata o geanta din margele, din metal sau din material similar cu cel al rochiei. Eu am realizat o geanta din catifea si am ornat-o cu cateva margele tip perla.

Putina istorie

Gentile decorate cu margele se poarta de multe secole. Insula Murano cu a sa celebra sticla domina industria margelelor, mult mai tarziu fiind urmata de sticla de Bohemia.

In fotografia de mai jos sunt cateva genti din anii 1920-1930, dintr-o galerie prezentata de revista Homes & Antique.

beaded bag

(sursa: Homes & Antiques)

Sunt atat de delicate si de elegante incat nu-ti poti lua ochii de la ele.

Daca initial posetele erau decorate cu cateva pietre sau margele din sticla, odata cu mecanizarea procesului de realizare a margelelor si producerea lor la scara industriala, gentile au fost acoperite cu zeci sau sute de mii de bucati.

Apogeul posetelor din margele a fost in perioada 1860-1930. Femeile care nu aveau posibilitatea sa compere de-a gata un astfel de obiect, destul de scump la acea data, insirau acasa margelele si le coseau pe tipare cu modele de cumparat.

beaded bag

(sursa: Homes & Antiques)

Bineinteles ca exemplarele deosebite, din perle veritabile si pietre pretioase, se vand astazi la licitatii cu sume impresionante.

Dar noi vorbim de obiecte obisnuite, care se gasesc in magazinele de antichitati la preturi ce se invart in jurul a 100 Euro. Sunt piese extrem de decorative; mi-as dori sa cumpar odata asa ceva.

 

Bunica mea a pastrat si ea doua din posetele ei din tinerete si mi le-a incredintat cu multi ani in urma. Din pacate am stricat poseta din zale de argint, pe care am dezmembrat-o vrand sa o aplic la o curea.

beaded bag

Dar aceasta mica poseta cu aplicatii din margele o pastrez asa cum mi-a dat-o. Va inchipuiti ca are aproape o suta de ani?

beaded bag

 

Pasiunea mea pentru lucruri frumoase m-a facut sa cumpar, de-a lungul timpului, cateva genti de seara deosebite. Acum mai multi ani, cand am stat in cumpana in fata unui astfel de obiect din pricina pretului sau prea mare, vanzatoarea, dorind sa ma convinga, mi-a spus zambind ca il voi lasa mostenire fetei mele. M-am gandit la ce primisem si eu de la bunica mea si am zambit, la randul meu.

 

Iata ca sunt acum timpuri cand simt nevoia sa realizez o geanta cu mainile mele si vreau sa va impartasesc aceasta experienta. Modelul il aveam intr-o revista veche, imi placea si m-am incumetat acum sa-l pun in practica.

Geanta de seara

evening bag diy

Materiale:

* doua bucati de 28*28 cm de catifea, intaritura si captuseala pentru cele doua fete ale gentii;

* 58 perle cu diametru de 1,2cm;

* 2 fire metalice, fiecare cu lungimea de aproximativ 50cm;

* o bucata rigida de carton de 18*8 cm, pentru fundul gentii;

* ata asortata.

1. Se taie cele trei tipuri de materiale dupa tiparul din fotografie. Eu l-am desenat pe un carton, apoi am trecut tiparul pe material, avand grija sa las un surplus de cate un cm de jur-imprejurul acestuia pentru cusaturi.

evening bag diy

Nota: Nu am gasit dublura de aceeasi nuanta cu materialul si am decis sa folosesc catifea si pentru interiorul gentii. Sunt amanunte care fac diferenta.

2. Se fixeaza cu fierul de calcat intaritura. Catifeaua de matase este foarte moale si intaritura am fixat-o pe exterior; in cazul catifelei de bumbac, mai batoasa, intaritura se fixeaza pe dublura.

evening bag diy

3. Se indoaie si se insaileaza fetele si dublurile.

4. Se cos la masina cele doua parti exterioare si cele doua ale dublurii: mai intai, fundul gentii, de 18 cm, (observati ca nu am cusut pana la marginea materialului),

evening bag diy

apoi partile laterale de cate 13cm.

evening bag diy

5. Urmeaza imbinarea lateralelor fundului gentii: se unesc laturile perpendiculare de 4cm.

Se imbina apoi fata si dublura gentii si se strecoara intre acestea bucata de carton.

evening bag diy

6.Apoi se cos partea de sus si lateralele pe lungimea de 9cm, intre exteriorul gentii si dublura. Eu am cusut lateralele la masina, dar partea de sus am cusut-o de mana pentru o calitate mai buna a aspectului.

7. Insiruirea margelelor necesita putina rabdare.

evening bag diy

Sarma se ascute la capat putin, sa fie introdusa mai usor in panza. Se imparte marginea de sus a gentii in parti egale pentru insirarea a 12 margele, restul de 17 formand manerul.

evening bag diy

Se repeta operatiunea pentru cealalta fata.

evening bag

Capetele se strang bine (e folositor un cleste special pentru bijuterii).

evening bag diy

In acest fel, cu mijloace modeste, dar cu migala, am adaugat o geanta de seara langa celelalte.

 

evening bag diy

 

 

 

12 Comments
  1. Arata minunat. Si în mod sigur a costat mai putin decît cele din magazine. Nu-i mai adauga nimic, este perfecta.
    Mi-a adus aminte de minunatele genti Fort

  2. Arata minunat. Si în mod sigur a costat mai putin decît cele din magazine. Nu-i mai adauga nimic, este perfecta.
    Mi-a adus aminte de minunatele genti din catifea Fortuny, vîndute de un celebru magazin venetian*. Mult mai scumpe decît cei 100€ de care pomenesti si fara satisfactia de a fi facute de tine-însati.

    ______________
    * Venetia Studium

    • Am intrat pe site-ul respectiv. Merita vazut macar pentru inspiratie! Il voi studia impreuna cu fata mea, si ea mare amatoare!

  3. Mereu ma uimiti cu ceva inedit ! Felicitari! Stiu sigur ca , deschizandu-va locusor virtual , mai invat cate ceva . Sa aveti spor in toate!

    • Mersi, Cati, e timpul pentru lucru in casa; peste ceva timp vom incepe activitatile de gradina!

  4. Frumoasa, simpla, eleganta. Mi-ai dat idei 🙂

  5. felicitari!

  6. Chiar daca nu ma pricep dar mai ales nu folosesc ce-i frumos… e frumos, iar daca obiectul este facut cu migala si indemanare este si mai incantator.Cand lucrezi ceva, indiferent ce, musai trebuie sa pui si putin suflet si atunci obiectul capata o semnificatie deosebita. O zi frumoasa si plina de inspiratie va doresc.

    • Nu inteleg… nu inteleg ce se intampla cu noi…
      Stau in bucataria calda in care miroase a paine coapta si ascult stiri despre sate inzapezite, cu oameni care se plang ca nu a ajuns masina de paine de la oras. Puteti intelege asa ceva?
      Se pare ca tocmai cand occidentul a descoperit conceptul DIY, noi nu mai vrem sa facem nimic acasa.
      O zi frumoasa si ganduri bune!

  7. ceva inedit si unic

Leave a Reply