In ianuarie mi-am propus sa fac ordine in sertarele cu mirodenii. In perioada sarbatorilor de iarna am cumparat unele noi si le-am lasat in pungutele originale. Iata-le pe toate imprastiate pe masa:

Cu mirodeniile, am invatat de-a lungul timpului, trebuie procedat in functie de circumstante.

Acum ma aprovizionez doar cu cele pe care le folosesc in mod curent. Cele utilizate doar o data pe an, la o anumita sarbatoare, trebuie luate in cantitatea necesara, chiar in acea perioada.

Nu mai dau banii doar ca sa am o gama cat mai mare de astfel de produse. Iar cand ma lovesc, la o reteta noua, de un ingredient mai special, care nu se afla in magazinele obisnuite, apelez la Magazinul de mirodenii.

Pentru pastrarea lor, am cumparat sertare mici de la Ikea.

Sunt practice si in acest fel respect regula:

Mirodeniile nu trebuie sa stea la lumina.

Sertarele se afla plasate intre aragaz, chiuveta si blatul de lucru, chiar in mijlocul evenimentelor, deci!

Dar ce ziceti de acest model?

 

Tragi manerul si, chiar langa aragaz, apar aliniate frumos borcanele! Sunt multe solutii care respecta regula:

Mirodeniile trebuie sa fie la indemana!

Dar sa revenim la sertarele mele!

Suporturile sunt tot de la Ikea si imi plac foarte mult. Sunt foarte aspectuoase si tin borcanelele aliniate frumos in ele.

Borcanele mai inalte sau mirodeniile utilizate frecvent stau in picioare in locasuri speciale. Imi place ordinea.

Diversitatea este data de modelele borcanelor.

Multe sunt luate din calatorii si au dublu rol: practic si de evocare a amintirilor! 😉

Unele sunt atat de vechi, incat etichetele s-au ingalbenit. Dar nu ma indur sa le desprind pentru ca imi amintesc de locuri frumoase prin care am trecut.

 

Alte borcane sunt deturnate de la diverse produse.

Doar cateva sunt cumparate special pentru acest scop: cele mai multe de la Ikea.

Multe etichete sunt originale.

In cazul continutului adaugat, lipesc biletele cu data expirarii pe fundul borcanului.

Prin etichetare respect regula:

Nu folosi mirodenii vechi!

Se spune ca mirodeniile trebuie aruncate la 6 luni – 1 an de zile. Pe pachete termenele sunt mai mari. E drept ca sunt inchise ermetic, iar prin desigilare aroma se pierde mai repede. In orice caz, nu are sens sa le tii foarte invechite, isi pierd ratiunea de a fi.

 

Multe seminte le cumpar intregi, iar cand le folosesc, le macin cu aceasta masina veche, speciala pentru mirodenii, primita de la mama, sau in masina de rasnit cafea.

Stiti ca in multe retete scrie: piper proaspat rasnit! Si rasnitele cumparate cu continut cu tot sunt bune.

In sfarsit am ajuns la momentul cand toate pachetele au fost rasturnate in borcane.

A, nu chiar toate! Exceptie fac sofranul (pe care il scot din punga mare si ramane in cea mica: la o zecime de gram, asa e mai bine!

Iar vanilia lichida o iau de la Dr. Oetker pentru ca scrie pe pachet ca e naturala. La unele retete folosesc vanilie lichida, la altele zahar vanilat, realizat chiar de mine cu pastai de vanilie.

Aici isi are locul si o razatoare mica pentru nucsoara.

La final, toate sunt la locul lor. Cele cateva borcane ramase goale stau in spatele randurilor, gata de a fi umplute la nevoie. Si cateva etichete sunt tot acolo, la indemana.

Nu-mi ramane decat sa folosesc mirodeniile la retete delicioase!

 

NOTA: Despre organizarea mirodeniilor in bucatarie am amintit si in articolul: O bucatarie bine organizata: zona pentru prepararea mancarii. 

 

UPDATE: Mai nou, am realizat niste etichete pentru mirodenii.

6 Comments
  1. Cind o sa am nevoie de ceva special voi sti la cine sa apelez!
    Te pup

  2. Oricand! Stiu ca schimburile sunt reciproce 😉

  3. Si eu sunt inebunita dupa tot felul de condimente, dar tu chiar ai multe 🙂

  4. Pe masura ce s-au adunat retete, s-a marit si portofoliul de mirodenii!

  5. Si eu mi-am organizat zilele trecute mirodeniile,ca mi-a facut sotul meu un sertar nou.Insa nici pe departe nu am atat de multe ca tine.Mie mi-ar place sa incerc multe dar sotului meu ii plac mancarurile cu condimente carora le stie deja gustul 😛
    Rar mai fac cate un experiment pe el,si asta doar atunci cand stiu sigur ca i-ar place condimentul folosit.

  6. Stii cum e acum; cu internetul si pinterestul, iti fac multe retete cu ochiul. Eu incerc in mod constant retete noi si cumpar mirodeniile aferente. Asa ca se strang, ce sa le fac!

Leave a Reply