Semintele cumparate, primite sau cele culese din propria gradina trebuie ordonate cumva si sortate in functie de momentul plantarii. E modul cel mai bun de a le aranja, caci la momentul insamantarii  le avem pe toate in fata ochilor si stim ce mai  avem de cumparat.

 

In asteptarea unei cutii din lemn realizata profesional (pe care nu am gasit-o inca), am mesterit dintr-o ladita de fructe si niste cartoane un spatiu tocmai bun sa sortez semintele plantelor pe care urmeaza sa le sadesc. Daca va tenteaza ideea, aveti nevoie de:

– o ladita mai inalta, de preferat;

– carton gros (eu am folosit carton de la suportul unui bloc de desen Carson, format A3);

– carton mai subtire pentru coltare care sa fixeze mai bine prin lipire cartonul de lemn;

– clei de lipit;

– cutter;

– o ora la dispozitie.

Am realizat patru spatii pe care le-am etichetat cu numele lunilor in care se fac insamantari. Dintr-un morman de plicuri, cutiute, hartii impaturite, a rezultat acest aranjament care ajuta la planificarea gradinii pentru sezonul urmator.

Alte sfaturi:

– pentru seminte culese sau primite din alte gradini sunt foarte practice pliculetele de ceai (eu nu le mai arunc de mult timp);

– ladita din fotografie are patru compartimente, trei pentru lunile de primavara si unul pentru toamna, cand se planteaza doar cateva tipuri de plante, dar ar putea avea sase compartimente, cate luni sunt bune pentru plantat in aria noastra geografica.

Leave a Reply