In perioada sarbatorilor folositi o dupa-amiaza pentru a va amuza facand prajituri impreuna cu familia sau prietenii. Se preteaza la o astfel de activitate prajiturile care se decoreaza.

Prajiturile de azi m-au impresionat atunci cand le-am vazut pe site-ul La Table de Nana. Par niste bijuterii facute de profesionisti, nicidecum intr-o bucatarie obisnuita. Si totusi… Este o prajitura foarte simplu de facut.

Aceasta reteta apartine unei autoare de carti de bucate, Nigella  Lawson, are un gust obisnuit, de pandispan si este usor de realizat; in schimb arata cu totul deosebit pentru o masa vesela de sarbatori.

Cantitatile pentru baza

    • 130g unt (80% grasime)
    • 130g zahar farin
    • 2 oua mari
    • 125g faina
    • 3g praf de copt
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • 45 ml lapte
    • 12 forme de hartie de muffins  cu  diametrul bazei de 50mm si inaltimea de 25mm. (Se gasesc in marile magazine). Daca aveti alte dimensiuni, socotiti un numar diferit de forme.

Cum procedati

Incalziti cuptorul la 190°.

Pregatiti o tava de 12 cupe de muffins in care asezati formele  de hartie. (Eu nu am inca una, asa ca am folosit forme de tarte).

Frecati cu mixerul untul putin, adaugati zaharul, ouale unul cate unul, faina amestecata cu praful de copt, vanilia. La final adaugati laptele, putin cate putin, rezultatul fiind o coca moale pe care o impartiti in forme si o puneti la copt pentru aproximativ 20 minute.

 

Prajitura trebuie sa se rumeneasca usor. Incercati una cu un bat de chibrit si daca sunt gata, scoateti-le din cuptor, din formele metalice si lasati-le pe un gratar sa se raceasca.

 

 

Glazura

  • 200-230g zahar farin fin
  • 1 albus
  • 3-4 picaturi zeama de lamaie.

Mixati cu 200g zahar la inceput si mai adaugati daca e cazul pentru ca glazura sa aiba consistenta de plastilina moale. Nu va panicati daca nu se amesteca perfect, ca o pasta. Se va putea lucra daca o framantati in mana.

Ornarea

Taiati cu un cutitas denivelarile de pe suprafata prajiturilor pentru a putea intinde bine glazura. Faceti bile din aceasta, turtiti-le  si aduceti-le  la dimensiunile suprafetei prajiturilor.

Pentru ornarea acestei prajituri am realizat doua mici ustensile pentru a forma spirale de dimensiuni diferite ca in fotografiile vazute pe internet. Le-am realizat din cablu de cupru de pe care am desfacut plasticul si le-am rasucit cu un patent.

Ele se vor adauga in sertarul in care am adunat obiecte pe care le folosesc la prajituri.

 

Ornamentele din zahar sunt colectionate din calatorii. In magazine la noi se gasesc perlute, confetti, zahar de ornat la tub.

In reteta pe care am citit-o se spunea ca unele persoane nu agreeaza faptul ca zaharul se intareste prea tare si e neplacut de mancat. Eu am mancat o prajitura ziua urmatoare si mi-a placut. (E drept ca imi place zaharul). Dar aceasta prajitura, inainte de a fi de mancat, e de privit si admirat!

1 Comment
  1. Superbe briosele tale! Tot briose intentionez sa gatesc si eu de sarbatori 🙂

Leave a Reply