Octombrie are unele zile atât de frumoase, încât le simți la propriu dulceața! Arșița a dispărut de mult, iar ploile încă nu acoperă tot calendarul. Sunt ocazii să petrecem câteva ore afară, iar grădina în octombrie ne oferă acest privilegiu.

Deseori mă plimb prin grădină și caut idei pentru anul următor. Notez ce plante aș mai cumpăra și cum ar trebui să se combine cu cele existente deja.

Multe activități le pot executa toamna în loc să le las pentru anul viitor. Deoarece primăvara este extrem de solicitantă în grădină, munca de acum va însemna mai puțin stres atunci.

Straturi în grădină

Voi vorbi despre straturile din grădină pentru că urmează să planific unele noi și să le îngrijesc mai bine pe cele vechi.

Straturi noi

Voi urma acești pași pentru straturile noi, așa cum spuneam și în septembrie:

  • alegerea locului și a dimensiunilor;
  • construirea aleilor adiacente, eventual;
  • dacă locul e plin de buruieni, acoperirea sa cu ziare pe timpul iernii;
  • folosirea unui cultivator pentru a râcâi suprafața terenului;
  • împrăștierea unui strat generos de compost, chiar incomplet descompus.

Astfel bucata de teren e pregătită pentru primăvară. Observați că am sărit operațiunea de săpare. Doar voi râcâi pământul, voi așterne compostul și voi lăsa natura să lucreze mai departe. Cele două lumi pământoase vor începe să se întrepătrundă, iar anul viitor vor da vigoare răsadurilor pe care le voi planta. Sper!

bordura de flori pe Esplanada Invalizilor
Strat de flori în Paris

Straturi vechi

Grădina în octombrie nu mai este atât de colorată. Multe flori s-au ofilit, iar straturile trebuie pregătite de trecerea peste iarnă. Pentru locurile cu plante existente, strategia constă în:

  • eliminarea buruienilor pentru că altfel, în primăvară vor apărea mult mai multe din semințe;
  • curățarea de vegetație și flori uscate;
  • unele plante perene se taie acum, cele care nu arată bine, dar cu grijă, să se lase câțiva centimetri de tulpină și să nu fie afectate rozetele de la bază, din care se vor dezvolta plantele sezonul următor;
  • plantele perene care arată bine iarna se vor tăia în primăvară;
  • plantele perene veșnic verzi se udă foarte bine pentru ca rădăcinile să se dezvolte cât mai adânc în pământ și să reziste gerului;
  • divizarea plantelor perene la începutul lunii pentru a reuși să își stabilizeze rădăcinile până la venirea frigului;
  • scoaterea aracilor și a altor elemente care nu sunt necesare pe timpul iernii și depozitarea lor;
  • bulbii florilor de vară (dalii, canna, gladiole) se scot de asemenea;
  • plantarea bulbilor de primăvară, dacă nu a fost făcută în septembrie;
  • acoperirea cu mulch când temperaturile coboară spre cele de îngheț (activitate de noiembrie în zona mea).

Notez când trebuie să tai plantele. Am răsădit multe noi și e mult mai ușor să am fișe cu ele. Sortimentul de pe piață e foarte bogat, dar și metodele de informare sunt acum la îndemâna oricui.

De exemplu, eu am în grădină lavandă și cimbru și știu că nu trebuie să le tai toamna, ci abia în primăvară.

Mulch-ul și compostul trebuie adăugate în straturi când temperaturile sunt deja coborâte, altfel, căldura emanată va determina apariția lăstarilor plantelor în prag de iarnă. Stratul protector este necesar pentru ca ele să fie protejate de gerurile din iarnă.

Gazonul, arbuști, arbori

Delimitarea straturilor de gazon se face acum, când iarba nu mai crește așa repede. Marginile se taie frumos pentru un aspect îngrijit.

Trebuie strânse regulat frunzele care cad din pomi.

Pentru arbuștii și arborii tineri și sensibili la frig trebuie să facem rost de materiale de protecție. Printre cele mai simple și eficace sunt paiele.

Gradina muzeului Rodin
Grădina muzeului Rodin

Legume în grădina în octombrie

E momentul plantării cepei și usturoiului, a salatelor și spanacului și a altor legume de iarnă.

Recolta din grădină în octombrie

Continuă strângerea recoltelor și păstrarea lor adecvată.

Pentru mere și pere, se pot felia subțire și usca la soare, pe șervețele sau în cuptor. Cu ocazia sărbătorilor se pot folosi la ghirlande tradiționale.

Plante în ghivece

Undeva în cursul lunii, în funcție de vreme, ghivecele cu plante sensibile vor ajunge în casă sau în subsol.

Colecția de plante aromatice va poposi și ea, pe timpul iernii, într-un loc ferit de ger.

Am foarte multe Clivia și acestea vor trece în următoarele săptămâni peste o perioadă de frig (aproximativ 10 grade) și uscăciune. Astfel, peste vreo două luni ar trebui să înflorească. Un tratament asemănător va primi și Amarylis.

Flori in Alsacia
Flori în ghivece în Alsacia

Alte acareturi

Toamna vine cu ploi, așa că sistemele de irigații nu își mai au rostul. Ele trebuie golite de apă sau puse la adăpost pentru a nu se deteriora pe ger.

Echipamentele folosite trebuie puse bine pe măsură ce muncile în grădină se restrâng. Uneltele mai pot aștepta până în noiembrie.

În final…

Să fim atenți la primele brume: ele ne arată locurile din grădină în care sunt curenți reci și e mai frig ca în alte zone. Astfel vom lua decizii pentru următoarele plantări.

2 Comments
  1. Buna dimineata, un articol foarte bun, plin de invataminte, pentru organizarea activitatilor in gradina in aceasta luna. Construite cu grija a straturile inaltate, fara sapat si cu un aport de compost,va va aduce numai rezultate bune. Natura isi construieste straturile de sol de la suprafata, in care-si gaseste locul vegetatia, tot de sus in jos,folosindu-se de ajutorul frunzelor ce cad toamna si a vietatilor ce le colonizeaza(in special ramele -cazmaua gradinarului). Sa aveti o luna minunata plina de spor si cu rezultatele dorite.

    • Buna dimineața și mulțumiri pentru apreciere! Cu atât mai mult cu cât vin de la un grădinar experimentat!
      Anul acesta nu vom mai săpa terenul și vom arunca compost pe el. Într-un an în care am avut compost (dar am și săpat) am avut legume foarte bune.
      Facem comparații anul viitor.
      Mult spor la grădinărit!

Leave a Reply