O prietenă mă întreba deunăzi cum de îmi amintesc atât de multe amănunte ale călătoriei din această vară. Unde și ce am mâncat, cum am petrecut timpul în muzee, pe lângă ce clădiri am trecut, de unde și cum am făcut cumpărăturile. Răspunsul pe care i l-am dat, pe scurt, a fost: datorită unui sistem infailibil de păstrat amintiri din vacanțe.

Răspunsul detaliat va fi acest articol.

Vorbind puțin despre mine, vă spun că nu am o memorie prea bună. Nu m-am putut baza niciodată pe “tocit”. A trebuit să caut mereu logica legăturilor dintre concepte, evenimente, lucruri.

M-am înconjurat de mică de scheme mentale sau fizice. A fost un mod de a mă adapta la o realitate a propriei mele ființe. La început, nu am fost conștientă de ele. Apoi, când mi-am dat seama că toate punctele convergeau către scheme logice, am început să le elaborez cu mai multă grijă, acestea devenind construcții solide de organizare.

Acasă mi se spune, cu ironie duioasă, “stil organizat” de câte ori familia ia seamă la felul meu de a fi și la realizările mele pe această direcție.

Revenind la vacanțe…

Marea împlinire a unei vacanțe nu o reprezintă numai calitatea timpului petrecut efectiv în ea. E mult mai mult de atât! Amintirile sale reverberează în noi o vreme și ne sporesc viața interioară. Amănuntele care ne-au frapat, ici și colo, ne determină să intrăm în acțiune și să ne îmbunătățim propria existență. Să aducem schimbări obiceiurilor zilnice personale sau spațiului care ne înconjoară.

În cazul meu, memoria slabă a lovit și în privința călătoriilor. Purtată de succesiunea rapidă a evenimentelor, nu mai eram în stare să îmi amintesc amănunte. Și îmi părea rău! Doar fotografiile nu rezolvau această problemă. Trebuia, deci, să fac mai mult.

Sistemul de organizare pentru amintiri din vacanțe

Mi-am impus, astfel, un sistem însemnând:

  • strângerea de amintiri de diverse feluri din călătorii;
  • comportamentul la întoarcerea acasă;
  • organizarea propriu-zisă a mementourilor.

Poate vă întrebați la ce mă refer când vorbesc de comportament. Ei bine, vacanțele mele se prelungesc mental acasă, pentru o vreme, pentru că mă ocup cu aranjarea pe zile a amintirilor lor.

Este un punct crucial pentru a fixa în memorie toate acele mici evenimente care s-au întâmplat pe parcursul unei zile dintr-o călătorie.

Chiar dacă încep serviciul imediat când revin, găsesc momente să mă aplec asupra acestor mici lucruri și să îmi stabilizez amintirile.

Călătoria din această vară s-a petrecut în trei țări străbătute cu mai multe tipuri de vehicule, cu impresii puternice și de facturi diferite. Ar fi fost păcat ca toate acestea să se dilueze rapid atunci când treburile zilnice de acasă începeau să mă copleșească.

Fiecare vacanță e altfel, circumstanțele pot diferi foarte mult. Totuși, păstrez o formulă a mixului de mementouri.

Le voi împărți pe categorii.

Fotografii

E de la sine înțeles să facem fotografii în călătorii. Ele cer efort azi doar de un click și sunt gratis! Trebuie însă să le sortăm cumva, pe date, categorii sau locații pentru a ne aminti mai bine împrejurările în care le-am făcut.

Mai jos este Opera din Paris, care domină spațiul și pe care am fotografiat-o din mai multe unghiuri.

opera din Paris

Hărți

Pentru mine hărțile sunt esențiale în fixarea amintirilor. Le caut în orice oraș ajung. La hoteluri sunt gratis și le iau imediat ce mă cazez.

Pe ele notez traseele, datele în care le-am parcurs, fac alte adnotări care mi se par relevante.

Hărțile stau la îndemână pentru a fi consultate permanent, așa cum scriam în organizarea genții pentru călătorii.

Harta Paris - amintiri din vacante
Harta Parisului cu trasee

Prospecte, cărți de vizită

Adun, de asemenea, o mulțime de prospecte de la muzee, magazine, hoteluri, restaurante, bilete de intrare la muzee sau cărți de vizită. Și pe ele notez datele, eventual ceva interesant văzut.

Acasă le sortez, păstrându-le doar pe cele semnificative.

Exemplu: Am cartea de vizită de la magazinul La Nougaterie de Riquewihr, de unde am cumpărat o nuga senzațională. Familia care deține afacerea îmi zâmbește dintr-o fotografie. Astfel îmi amintesc de tânărul amabil care ne-a servit și ne-a mulțumit că îi cumpărăm produsele.

Pliante - amintiri din vacante

Obiecte ca amintiri din vacanțe

Toți obișnuim, cred, să cumpărăm amintiri din concediu. Contează și cât de expresive sunt acestea. Pe lângă cele mai superficiale, precum hainele sau obiectele de casă, e bine să investim și în cele spirituale.

Mie îmi plac ambele categorii; îmi înveselesc viața deopotrivă.

În călătoria de anul acesta am cumpărat haine, dar și albume de artă, mici obiecte de casă din târgurile de vechituri, plante din pepiniere, zahăr de lux în modele, săpunuri sofisticate. Nimic extrem de scump, ci doar doze mici de plăcere. Pe toate le-am împrăștiat prin casă sau prin curte, amintindu-mi astfel ce zile bune am petrecut în august.

puzzle - Renoir

Am cumpărat un puzzle cu tabloul lui Renoir pe care îl văzusem în muzeul d’Orsay. Este cel care m-a marcat și despre care am povestit în amintirile despre Paris.

Renoir

Ajunsă acasă, am scos piesele și le-am asamblat câteva seri la rând. Lucrând la ele, am rememorat zilele petrecute în Paris, impresiile puternice din muzeele văzute, cât de mare impact a avut acest tablou asupra mea. O prelungire perfectă a vacanței!

Cutia jocului a devenit locul în care am așezat toate mementourile. Acum stă pe un raft din bibliotecă, lângă alte cutii și dosare cu amintiri din vacanțe.

Cutia cu amintiri din avcante

Obiectul-emblemă cumpărat ca pentru prima vizită în Paris a fost un album găsit la Galeriile Lafayette. Reprezintă 100 de ani de istorie a orașului, văzuți prin prisma publicației L’Illustration. Un regal!

Opera din Paris in L'Illustration
Cum s-a transformat de-a lungul timpului zona Operei din Paris (Palatul Garnier)

Bonuri, chitanțe, facturi

Deși sunt ultimele în listă, acestea sunt foarte importante pentru a păstra vie amintirea unei călătorii. Așezate pe zile, reprezintă o matrice în care intră toate întâmplările semnificative petrecute.

Când vreau să îmi amintesc, de exemplu, ce am mâncat în Colmar, deschid cutia și caut bonul de la restaurant. Așa rememorez locul în care am avut masa, imaginea străzii, agitația din jur, glumele din timpul prânzului, senzația de bine care m-a înconjurat.

Bonuri cu amintiri din vacante

În final…

Bineînțeles că, treptat, amintirile unei călătorii se estompează. Astfel funcționează natura umană și pesemne că așa e bine.

Ceea ce trebuie să rămână sunt senzațiile. Inefabile, ca o ceață ușoară, sunt cele care ne vor acompania pentru toată viața. Pentru ca ele să rămână în noi, împreună cu câteva întâmplări pe care roata amintirilor le va culege aleatoriu, e nevoie de o fixare a lor.

Este exact rolul organizării acestor amintiri din vacanțe.

2 Comments
  1. Si eu fac la fel. 🙂
    Colectionez harti, bonuri, pliante, tichete de la muzee. 🙂

    Ma bucur cand vad ca mai sunt persoane care fac la fel. Sotul meu spune ca nu ma intelege cum de am atata rabdare, dar imi place. Si simt exact tot ce ai descris in postare. Multumesc, Gabriela !

    • Ce mult mă bucur să găsesc suflete pereche în organizare! Pentru că despre organizare este vorba, chiar dacă nu toată lumea ar numi-o așa. Și amintirile trebuie să aibă un sistem pentru a rezista.
      Mulțumesc mult, Mihaela!

Leave a Reply