Mai este o lună de trecere: de la plantele de primăvară, primele care își fac curaj în fața frigului, la cele de vară, exuberante și strălucitoare. Acum se ofilesc ultimele lalelele, însă încep să apară florile de tranziție, care vestesc vara: liliacul, glicina, geranium, nepeta, colombinele. În mai încep să înflorească trandafirii. Cei mai nerăbdători își desfac florile chiar de la începutul lunii. Tot acum înfloresc iasomia, phildelphus, lavanda, iar florile de vară se înalță cu repeziciune. Toate plantele amintite mai sus se află în grădina mea, așa că pregătiți-vă să vedeți multe fotografii. Aceasta este grădina în mai.

New Down rose
New Down Rose
Abraham Darby Rose
Abraham Darby Rose
Heathcliff Rose
Heathcliff Rose si lavanda
Crown Princess Margareta Rose
Crown Princess Margareta Rose

Nu a fost niciodată așa de gătită în această perioadă curtea mea. Altădată, odată cu ofilirea florilor de primăvară, ea se sprijinea pe timpul verii doar pe trandafiri. Acum a început un carnaval în toată regula. Straturile ornamentale organizate din anii trecuți își dau deja măsura, iar eu aranjez în continuare strat după strat, înaintând spre spatele grădinii.

Grădina în mai pornește spre perioada de glorie.

glicine

Obiective pentru grădina în aprilie

Obiectivul 1, cel prin care îmi propuneam să stau mai mult timp în aer liber este super îndeplinit! Am ajuns în unele zile la câteva ore de stat în soare.

Obiectivul 2, privind îmbunătățirea zonelor de recreere este și el în desfășurare.

Iar obiectivul 3, de organizare a grădinii, este cel care mă încântă cel mai mult și voi avea multe de spus aici. Sera este funcțională și am recoltat primele verdețuri.

Lucrez încă la detalii în ceea ce privește funcționalitatea sa. În fotografie se vede un suport de flori care acum a devenit suport pentru unelte mici.

suport cu unelte de gradina

Din multe motive, am început să cultiv în jardiniere verdețuri și colecția de containere e în creștere.

jardiniera cu salate

Întreținerea generală a grădinii

Indiferent de plantă, sunt necesare trei lucruri:

  • udare în perioadele de secetă, mai ales pentru cele tinere;
  • plivire;
  • urmărirea lor pentru a observa dacă apare vreo problemă.

Mă plimb prin grădină și o privesc cu mult mai multă atenție. Ea a devenit acum un loc de terapie. Stat la soare, la aer, muncă fizică. Urmărind viața fabuloasă ce se desfășoară la scară mică în jurul meu.

Lucrări speciale în grădina în mai

Straturile de flori

gradina in mai
Grădina în mai – început de lună

Straturile de flori se transformă din starea de primăvară în cea de vară. Florile de primăvară încep să se ofilească. Trec pe lângă ele cu o foarfecă și le tai după ce petalele cad, pentru ca acestea să nu producă semințe, ceea ce ar epuiza plantele. Dar frunzele trebuie lăsate în pace pentru a hrăni bulbii ce asigură sezonul următor.

lalele mov

În același timp, se ridică plantele de vară. Unele înfloresc deja de la începutul lunii: soiuri de trandafiri, colombinele, geranium, lavanda, nepeta, clematite.

geranium
Geranium

Plantele de vară cuceresc podiumul și le fac mai puțin evidente pe cele de primăvară, care trebuie să se ofilească complet și nederanjate.

Colombine
Colombine
colombine roz
Colombine Nora Barlow

Plantez în continuare flori care cer temperaturi ridicate. Anul acesta am cumpărat nerine, cosmos, cleome, dalii. Le-am plantat/semănat la căldură pentru a fura startul sezonului.

Clematis
Clematis Niobe

Arbuști

Forsythia, liliacul și kerria au înflorit deja. Iasomia și philadelphus își iau acum avânt. Ramurile care poartă flori trebuie tăiate după ce acestea se trec pentru: iasomie, philadelphus, kerria, deutzia, hydrangea macrophylla, weigela. Astfel stimulăm dezvoltarea ramurilor noi care vor înflori primăvara următoare.

kerria in gradina in mai

La liliac, hibiscus syriacus, magnolia, viburnum tăierea este minimă: doar florile ofilite și ramurile uscate sau rupte.

Gazonul

Gazonul crește frenetic și trebuie tăiat săptămânal. Ici-colo, unde a răsărit câte o păpădie, aceasta este eliminată. Pământul nostru e foarte fertil și încă nu am folosit îngrășământ.

gradina in mai

Fructe

Sub căpșuni se așterne un strat de mulch.

Se protejează cu plase fructele foarte dorite de păsări: coacăzele, afinele. Sau lăsăm zburătoarele să se bucure de grădină, cum, de pildă, mă încântă că ciugulesc cireșele din vârful pomilor, la care oricum nu ajungem.

Legume

În luna mai munca este intensă la grădina de legume. Parte din aceasta este în seră, parte în aer liber. Deja toată paleta de legume este plantată. Anul acesta am, ca de obicei, o mulțime de mirodenii. Verdețurile sunt reprezentate de soiuri de salate, andive, spanac. Aș fi vrut să plantez radicchio, dar nu am găsit nicăieri.

Legumele: tomate, ardei, fasole, dovlecei, cu soiuri diferite.

Ghivece de flori

Aduc ghivecele cu leandru, trandafir chinezesc, măslin, dafin, begonia, mușcate pe terase în mod treptat, pe parcursul lunii, în funcție de sensibilitatea la frig a plantelor.

În final…

Grădina crește și am adăugat multe plante noi din nou anul acesta. Acum câțiva ani am scris despre noua tactică chiar în luna mai.

Colombina Nora Barlow
Colombină Nora Barlow

Allium
Allium

Vă ofer și un model de strat de vară dintr-o minunată grădină prezentată în houzz:

Am pierdut din vedere cu siguranță multe lucrări! Grădinile sunt ecosisteme complexe și nu pot semăna unele cu altele. Din fericire!

Vă las să adăugați listei tot ceea ce vă dictează propria grădină.

Leave a Reply