Sărbătorile de iarnă sunt amintire acum, zilele s-au lungit și frigul a început să lase locul unor adieri mai plăcute. Aici suntem. Ce avem de făcut în februarie?

Mai întâi ar trebui să revedem ce ne-am propus pentru ianuarie. Astfel nu sărim peste lucruri pe care le consideram importante atunci. Dacă între timp nu ni se mai par idei bune, le ignorăm și avem grijă ca pe viitor să ne calibrăm mai bine dorințele și resursele de timp.

În ce mă privește, am bifat toate activitățile din luna ianuarie și m-am gândit deja la ce voi face în continuare.

Organizare personală

Obiective îndeplinite sau de îndeplinit

Știți că am îndeplinit deja un obiectiv propus la începutul anului? Unul pe care îl raportam an de an. Unul pe care îl uitam și îmi aduceam aminte să îl rezolv după luni de zile. Apoi îl abandonam din nou.

Așa cum spuneam în ianuarie, faptul că am modificat felul în care gândeam obiectivele anuale, m-a ajutat.

Pentru acesta am stabilit o dată de îndeplinire chiar la sfârșitul lunii ianuarie. A fost esențial pentru abordarea lui. Știam că trebuie să îl rezolv acum, că mă va ajuta la îndeplinirea și altor obiective. Dacă data de finalizare ar fi fost sfârșitul anului, l-aș fi tot amânat și, eventual, uitat.

Mai mult, acest obiectiv s-a transformat într-un obicei bun pe care îl voi înlocui curând cu un altul. Orice obicei bun voi vrea să dobândesc, se va dovedi mult mai ușor de pus în practică astfel – prin înlocuire.

Stare de bine

Să profităm cât mai mult de zilele cu soare! La o plimbare, la o terasă, în grădină sau pe balcon. Chiar stând în casă, lângă o fereastră deschisă. Mă bucur că studiile arată acum ceea ce bunul simț ne spunea dintotdeauna. Oamenii au trăit și au muncit afară de când sunt pe acest pământ. Fără să folosească creme solare.

activitati de facut in februarie

Avem nevoie de soare teribil de mult! Mai ales pentru că în timpul iernii nu se arată suficient, iar noi nu stăm timp îndelungat afară. Nu uitați, de asemenea, să suplimentați vitamina D mâncând alimente anume: pește, ciuperci, ouă, lapte.

Amintiri valoroase

Mi-am propus ca o dată pe luna măcar să fac ceva deosebit. Rutina zilnică este bună, ne ajută să funcționăm eficient și cu consum redus de energie. Doar că trebuie să o condimentăm, din când în când, cu evenimente plăcute, mai altfel.

Trebuie să ne învățăm să le organizăm noi înșine. Evenimentele neplăcute vin oricum, singure! Pe cele plăcute nu trebuie să le așteptăm, uneori în zadar, să apară de la sine. E nevoie de un mic efort pentru a le face posibile. Iar răsplata va fi nu numai petrecerea acelui timp aparte, ci și modul în care va fi reflectat mai târziu.

Așa reține creierul evenimentele ieșite din comun și le transformă în amintiri valoroase. Va trebui ca acestea să acopere, pe cât posibil, nefericirile inerente vieții. Vom avea senzația că am trăit mai mult și mai intens. Cel puțin, așa ne spune știința!

În cazul meu, mi se pare că îmi stimulează puternic simțurile călătoriile prin locuri noi. Nu e nevoie să plec undeva, departe. Este suficientă o plimbare printr-un cartier necunoscut din București, de exemplu. Adică, o repetare a călătoriei La pas prin Paris. De data aceasta va fi la pas prin București. Îmi place să observ clădirile, porțile din fier forjat, grădinile, să urmăresc detalii arhitecturale deosebite. Apoi să mă opresc la o cafenea micuță și să savurez un cappuccino.

Urmați-mi sfatul! Transformați măcar o zi din lună într-una memorabilă!

Organizarea casei de făcut în februarie

Amintesc în continuare câteva activități pe care le putem face acasă în această perioadă.

Mesele

Peste tot găsesc îndemnul să ne răsfățăm cu supe fierbinți și feluri de mâncare consistente cât este frig afară. După ce am ales din cămară și din frigider ce trebuia mâncat cu precădere și sortând continuu rețete, așa cum scriam aici, am început să prepar cel puțin o dată pe săptămână câte un fel de mâncare nou. (Vezi cum ajută acest lucru și punctul de organizare personală de mai sus). Însă folosind ingrediente pe care le am deja și cumpărând doar ce lipsește din rețetă. În felul acesta consum ce am, fac economie și mă amuz încercând noutăți. Cele care îmi vor plăcea vor intra în dosarul de rețete consacrate.

Apoi, am o mulțime de conserve pe care vreau să le termin. Pe vremuri, acestea se preparau pentru că nu se găseau legume și fructe proaspete de cumpărat. Dacă atunci era singura posibilitate de a avea mâncare variată la masă, acum magazinele sunt pline de produse extrasezon. Hm… doar că unele sunt cam fără gust. Se spune și că au cam multe pesticide…

Ca exemplu, câteodată, când mă apucă dorul de roșii, iau câteva, deși știu din start că voi fi dezamăgită. Noroc că am congelatorul plin de suc de roșii! Iar în acest caz și-au păstrat aroma de vară.

Sortarea îmbrăcăminții

În ceea ce privește îmbrăcămintea, am o abordare puțin diferită de ceea ce am citit pe net. Să explic:

Deja de pe acum așez mai multe cutii într-un loc convenabil (după ușa din baie e cazul meu; al vostru poate fi oricare loc mai ferit) pe care le etichetez. Asta pentru că vreau să îl atrag și pe soțul meu în activitatea de sortare. Acestea vor sta pentru a fi umplute până prin martie, aprilie, când se schimbă sezonul. Dacă vreți să va amintiți articolul despre dressing, vă spun că încă este perfect funcțional; doar aș mai adăuga niște rafturi în baie.

(Actualizare: am schițat un al doilea dressing care să fie al meu, dar anul acesta iese din discuție să cumpăr mobilă pentru el. Este deocamdată un loc unde țin surplusul de haine groase și haine pentru grădinărit.)

dressing organizat
O… Fotografia este din 2014!

Cele patru cutii sunt pregătite pentru a primi îmbrăcămintea care trebuie.

  • 1. de donat,
  • 2. pentru cârpe de curățenie
  • 3. pentru grădină (de fapt, acum hainele pentru grădină ajung direct în dulapul din al doilea dressing)
  • 4. de păstrat pentru a fi transformată mai târziu

Am folosit organizatoare de la Ikea: coșurile de rufe.

Iată ce conțin:

Cutia 1 – de donat

Alegem îmbrăcămintea care nu este stricată deloc, dar pe care, din anumite motive, nu mai vrem să o purtăm. Ceea ce nouă nu ne mai place sau nu ni se mai potrivește, s-ar putea să folosească altuia.

Cutia 2 – de fragmentat pentru cârpe de curățenie

În cazul cârpelor de curățenie, dacă spuneți că nu vă trebuie deloc deoarece cumpărați lavete speciale, din microfibră etc, înseamnă că nu ați trecut niciodată printr-o renovare. Meșterii mei au consumat cantități uriașe de cârpe. Mereu eram în căutare să mai găsesc un tricou vechi sau niște prosoape uzate. Asta pentru că cele mai multe se îmbibau de substanțe care le stricau și nu mai puteau fi spălate. În altă ordine de idei, la grădină mereu se ivește ocazia de a le folosi. Iar cine are animale în gospodărie înțelege cât de utile sunt prosoapele și lenjeriile vechi.

Cutia 3 – haine pentru casă și grădină

Pentru al treilea sortiment, avem multă îmbrăcăminte care se pretează pentru grădină. Consider că și atunci când muncești pe afară meriți să porți ceva decent și frumos.

Cutia 4 – de păstrat pentru a fi transformate

La final, punctul în care mă separ de ceea ce am citit despre sortarea îmbrăcăminții se referă la hainele care au ieșit din modă. Dacă sunt realizate din materiale deosebite, au garnituri unicat, acestea sunt mai speciale în sine sau doar pentru mine. Nu le pot da chiar dacă nu le mai îmbrac. Am în casă îmbrăcăminte care a aparținut mamei și bunicii mele. Am exemplare mai vechi sau mai noi, lucruri deosebite din țesături de înaltă calitate, la care nu pot să renunț.

Acestea ajung în dulapurile din pod sau din atelier, le revăd din când în când și aleg uneori câte un obiect pe care îl transform.

Nu toată lumea are mașină de cusut, astfel că se poate spune că nu merită să ții lucruri vechi pe care nu le mai porți. Dar amintirile trebuie susținute material din când în când. Iar modele revin iar și iar. Nu identic, doar cu elemente preluate, amestecate, reinventate. Așa că un obiect din trecut se poate reînnoi, la rândul lui.

Cum procedăm

Deja de la sfârșitul lunii februarie începem să renunțăm la diferite haine groase și preluăm altele mai lejere. Până în aprilie, când sper că se va instala căldura, vom tot sorta. Și din cele de sezon rece, dar și din cele din sezonul cald. Pentru că s-ar putea să nu ne mai placă ceva când va veni momentul să revedem îmbrăcămintea de vară.

După care, conținutul fiecărei cutii va ajunge în locul destinat, iar acestea vor dispărea până la următoarea schimbare de sezon.

Aduceți primăvara în casă

O altă activitate de făcut în februarie este de a aduce puțină prospețime acasă.

zambile inflorite - de facut in februarie

În ultimul timp am luat obiceiul de a cumpăra zambile la ghiveci. Acestea sunt extraordinar de frumoase și parfumate și înviorează instant casa. Mai au un avantaj: se pot planta afară după ce se ofilesc și vor înflori primăvara viitoare din nou. Cumpărând an de an, ne alegem cu o colecție frumoasă de zambile în grădină.

Am tăiat deja ramuri de forsiția și le-am așezat în apă. Pentru a afla metoda citiți despre cum forțăm ramurile să înflorească în casă.

Forsythia înflorită în casă

Voi căuta primule să realizez din nou aranjamente de primăvară.

Primule în aranjament de primăvară
primula

Ordine peste tot

Continui să sortez și să fac ordine prin dulapuri, bibliotecă, sertare. Dacă toate sunt puse la locul lor, curățenia de primăvară va fi mult mai ușoară.

Idei extraordinare pentru aranjarea hainelor și a altor mărunțișuri am găsit pe blogul lui Annie Selke.

În final…

Concluzia este că am multă treabă de făcut în februarie. Despre activitățile din exteriorul casei și grădină voi scrie un articol separat.

4 Comments
  1. Nu pot sa nu remarc ordinea din casa ta,stiu ce inseamna sa ai o casa mereu pusa la punct.Am si eu multe planuri pentru luna asta.

    • Nici pe departe nu e mereu pusă la punct. Mai ales acum, cu o mulțime de mici proiecte în desfășurare ici și colo.
      Locurile unde într-adevăr lucrurile sunt în ordine sunt dulapurile și sertarele. E mania mea. Pe care o arăt, din când în când, pe blog!
      Mult succes cu planurile și mulțumesc pentru comentariu!

  2. Acum chiar mi-e rusine cu ceea ce am reusit eu sa fac…

    • Unele luni sunt mai ocupate, altele mai puțin. Plus, starea de spirit contează. Eu am trecut prin fel de fel de situații, așa că înțeleg foarte bine.

Leave a Reply