Februarie este o lună ciudată; câteodată cumplit de geroasă, alteori primăvară curată. În oricare din aceste situații, trebuie să pândim zilele favorabile pentru a începe lucrările afară. Așadar, urmează grădina în februarie – ce e de făcut. 

Mai întâi revăd lista pe ianuarie. Deoarece trebuie completate activitățile pe care nu le-am terminat. Trec apoi la lista curentă.

ladita de seminte
Se face inventarul dintr-o privire!

Obiective pentru grădina în februarie

Vă amintiți de obiectivele fixate la începutul anului pentru grădină? Ele nu trebuie să rămână doar niște dorințe de care ne mai amintim sporadic doar.

Pentru a le îndeplini, trebuie împărțite în activități mai mici care se vor derula pe parcursul anului.

Pe scurt, ce bifez în contul lor pentru grădina în februarie:

  • Profit de zilele cu soare să lucrez în grădină (voi scrie mai jos ce anume);
  • Am realizat o masă pentru balcon pentru a sta mai mult afară;
  • Am luat deja legătura cu meșterul care va face lucrări pentru organizarea grădinii și am întocmit lista de materiale;
  • Proiectez alte jardiniere de exterior din lemn.
masa pe balcon
Masă din lemn de nuc realizată de soțul meu

Februarie nu este deloc o lună plicticoasă pentru grădinari, cum s-ar putea bănui!

Lucrări în metal și lemn

În zilele ceva mai plăcute putem începe amenajarea grădinii. Doar în metal și lemn, deocamdată. Pentru că cele ce presupun beton și pavaje trebuie să aștepte nopți mai calde.

Încă mai avem lucrări de făcut în grădină pe care nu am reușit să le terminăm toamna trecută. Dar sunt mai mici ca amploare, așa că mă voi axa anul acesta pe grădinărit.

Tăieri în grădină în februarie

Acum tăiem pomii fructiferi (soțul meu– de fapt, în acest an ni i-a tăiat altcineva), zmeura și coacăzii (eu). În acest caz sunt în avantaj net pentru că am mult mai puțin de muncit. Nu-i nimic, vine martie și curățarea trandafirilor! (Care stă numai în sarcina mea.)

Stropirea de iarnă

Grădinarii serioși nu ratează cele trei stropiri de bază pentru pomii fructiferi. Noi suntem amatori și ne permitem să nu le facem. De fiecare dată ne consolăm cu ideea că producția de fructe e cât se poate de eco. Dar trebuie, măcar la trei ani, să dam un ajutor grădinii cu o stropire ca la carte. Anul acesta soțul meu a promis că va bifa acțiunea. Mai ales pentru că și-a cumpărat un echipament foarte bun ca ajutor: o pompă de stropit electrică. Îmi spune mereu că este foarte mulțumit de ea pentru că i-a ușurat munca.

Straturile cu plante perene

O singură lucrare fac în straturile de flori după ce zăpada se topește și nu mai sunt prognoze de geruri puternice. Îndepărtez protecția de iarnă, respectiv stratul de frunze, în cazul meu. Altfel, plantele încep să crească pe dedesubt. Plantele perene au nevoie de soare și să fie expuse la temperaturi joase. Vor fi astfel mai viguroase. Dacă întârziem prea mult dezvelirea lor, vor crește anemic și vor fi arse de soare.

Pentru a elimina stratul gros de protecție, folosesc un mini-cultivator. Îl mânuiesc cu grijă, pentru a nu răni rozetele plantelor perene sau florile de primăvară. Nu fac acum curățenie perfectă în straturi. Mai rămân destule frunze neridicate sau tulpini uscate netăiate. Ele protejează în continuare pentru că încă sunt reci nopțile chiar la sfârșitul lunii în grădină, în februarie.

gradina in februarie - ce e de facut

Celelalte lucrări vor aștepta luna martie.

Plantări

În grădină

În grădină, în februarie, plantez doar spanac, ceapă și usturoi, dacă nu am făcut-o deja din toamnă.

Răsaduri afară

În mini-serele pe care le improvizez afară, din cutiile de fructe, poposesc semințele rezistente la frig. Se pare că acestea au nevoie de alternanța cald-frig și se dezvoltă mai sănătoase în exterior.

Gradina in februarie

Am scris acum câțiva ani un articol despre grădina în februarie, unde am dat câteva liste. Acolo găsiți date de însămânțare pentru diferite plante.

Plantarea mușcatelor

Pentru că anul acesta vreau să pun mai mult în valoare curtea, voi adăuga numeroase ghivece de flori. Îmi doresc, printre altele, mușcate. O mușcată de cumpărat arată bine și nu costă așa de mult. Însă dacă vrei nu unul-două, ci 20 de ghivece, deja costul crește prea mult.

Anul trecut le-am multiplicat acasă, din câteva exemplare bătrâne, cam noduroase. Pot spune că am avut niște mușcate senzaționale! Am scris despre ele în: Secretul mușcatelor

plantarea muscatelor - gradina in februarie

Răsaduri în casă

Pregătesc deja ghivecele pentru răsadurile de tomate și ardei iuți, plus pentru câteva flori. Astfel încerc să îmi eliberez cât mai mult timpul de grădinărit pentru primăvară. Și parcă e mai ușor să te apuci de un lucru când infrastructura este pusă la punct, nu? 🙂

Liste pentru răsaduri

Ce nu am cumpărat ca semințe, va trebui să comand ca răsaduri. Am salvat câteva adrese de pepiniere și fac listele în funcție de planurile pentru straturi. În fiecare an încerc soiuri noi. Primesc și dăruiesc cu drag plante diverse. Cu listele făcute, aștept martie pentru a le aduce acasă.

Planurile straturilor din grădină

Planurile pentru fiecare strat le-am așezat, împreună cu etichetele plantelor, în dosare cu compartimente, tip armonică. Le aveam așezate în plicuri, dar am căutat o metodă să am acces mai rapid la informații. În plus, numarul de straturi se va mări considerabil anul acesta. Așa că aș fi avut o grămadă prea mare de plicuri.

Am găsit aceste dosare drăguțe la Herlitz, în numeroase culori.

dosare cu informatii despre gradina

În fiecare nișă cu denumirea unui loc din grădină așez:

  • planul locului, stratului;
  • etichetele originale ale plantelor;
  • instructiuni de îngrijire, mai ales pentru plantele noi;
  • eventual facturile, dar pentru ele am un loc special în albumul grădinii.

Prin această organizare, am la îndemână informațiile pentru îngrijirea plantelor. Nu mai trebuie să caut de fiecare dată pe internet ce, când și cum trebuie să procedez pentru fiecare soi ce crește la mine în curte.

Apoi, îmi dau seama, în timp, dacă și ce plante au supraviețuit în strat. Sau cărora le-a mers mai bine. Studiez, la categoria eșecuri, dacă nu cumva am plantat ceva în locul nepotrivit. Iar dacă îmi doresc neapărat o floare anume, încerc să îndrept greșelile.

Grădina pentru începători

Copiii mei locuiesc la bloc și aspiră să mănânce sănătos. Îmi dau seama că e greu să crești vegetale acasă dacă nu știi nimic despre asta și ai o viață extrem de ocupată.

Totuși, e așa o mare satisfacție să știi că ai avut grijă de o plăntuță! Bonus – ea îți aduce, eventual, savoare pe masă.

În fiecare an pun răsaduri pentru copii ca să aibă măcar câteva mirodenii și de acasă. Dar îmi doresc să experimenteze și ei grădinăritul la ghiveci.

Voi da sfaturi în această secțiune pentru cei care consideră că grădinăritul ține cumva de miracole. Cum credeam eu că se întâmplă cu răsadurile de roșii cumpărate la piață.

rasaduri la fereastra

Verdețuri poate cultiva oricine pe pervazul ferestrei. Nici nu e nevoie să cumpere răsadnițe speciale, cum sunt cele din fotografie. E suficient un ghiveci căruia îi trebuie pusă o pălărie transparentă. De exemplu, o caserolă de plastic recuperată.

Salatele se cultivă cel mai ușor. Cresc repede, în puțin pământ și aduc sănătate în farfurie. Vom discuta despre ele luna viitoare, când va fi suficient de cald, iar zilele suficient de lungi pentru o creștere optimă.

Le vom planta împreună!

rasaduri

În final…

Există o dinamică extraordinară în viața unei grădini. Noi îi dăm un imbold cu munca și visele noastre, iar ea ne răsplătește. Cu rezultate previzibile uneori. Însă de cele mai multe ori neașteptate.

Contribuim, pe măsura puterilor noastre, să aducem un pic de varietate ecosistemului. Restul va face natura (dacă o lăsăm).

4 Comments
  1. Nu am gradina, dar am citit cu interes.

  2. Buna dimineata.Ca de obicei,in detaliu cam tot ce trebuie facut in si pentru gradinita de langa casa.Sa aveti spor si mult succes in tot ce v-ati planificat!

Leave a Reply