Chiar daca ne declaram dispretul pentru mode (mai ales in ce priveste casele), e cazul sa aruncam o privire asupra tendintelor, macar pentru ca magazinele isi adapteaza oferta acestora.

Paleta e atat de larga incat fiecare gaseste o nisa pe masura propriului gust. Si, asa cum nu ne imbracam ca acum o suta de ani desi ne spunem ca moda e frivola, la fel casele noastre trebuie sa arate proaspete chiar daca multe dintre obiectele pe care le detinem sunt vechi.

Am inglobat cateva idei actuale la renovare, iar in cazul altora mi-am ascultat instinctul si le-am ignorat.

 

Stilul tranzitional

Inteleg de ce se numeste asa, doar ca pare un pic ciudat cuvantul. Vrea sa spuna ca elementele clasice se combina cu cele moderne in dozele pe care le considera fiecare de cuviinta. Exista niste reguli, totusi; stilurile trebuie sa se armonizeze intre ele.

Sunt insa si designeri care sparg aceste reguli si aduc impreuna elemente care la prima vedere sunt ireconciliabile. E nevoie de un talent imens pe care putini il au pentru a reusi aceasta operatie.

 

Am ales o fotografie care sa ilustreze cat de modern poate arata un interior cu multe obiecte clasice inglobate: semineul, oglinda, lustra, cateva fotolii. Fara ele camera ar fi vaduvita de greutatea temporalitatii.

 

Eu sunt o clasica in structura, insa stiu ca pentru gustul actual a avea numai mobila stil in casa, nu merge.

E vorba de adecvare. Celor care iubesc mobila stil sau nu vor sa renunte la vechea comoda sau la vechile fotolii, li se ofera ocazia sa le integreze in modul cel mai modern cu putinta.

 

Albul si negrul

Albul domina de multa vreme bucatariile. Acum isi intinde dominatia in restul interioarelor si la exteriorul caselor. A fost adus in atentie de cativa ani de stilul minimalist, dar nu da inca semne de oboseala, dimpotriva, devine omniprezent. Pentru zona in care locuiesc e atat de binevenit; casele din campie erau aproape toate varuite cu alb.

 

 

Cand mesterii au dat cu grund peretii de afara, care era albicios, mi s-a parut ca ar putea ramane asa. Am ales totusi sa dau culoare exteriorului, e drept, o nuanta deschisa- apricot care sa se combine cu decoratiile gri. Daca ferestrele ar fi fost din metal negru, ramaneam la alb.

 

exterior casa

Peretii puteau fi albi, dar am ales sa ii colorez pentru ca ferestrele sunt albe. Fatada nu e inca terminata.

 

In schimb, am proiectat baia de la parter cu pereti imbracati in faianta alba, clasica, de sus pana jos. Mi-am invatat lectia de acum 15 ani cand am cumparat faianta Marazzi, foarte scumpa, iar acum mi se pare atat de demodat modelul bailor de la etaj!

 

baia

Baia e imbracata in faianta alba

 

In plus, am hotarat sa imi ascult inima mai mult cand aranjez interioarele. Albul e clasic. Albul nu se va demoda niciodata. Chiar in epocile in care casele erau incarcate de culoare, a avut partea lui in cazul bailor.

Camera nu e terminata; elementele prin care albul va fi pus in valoare si sustinut vor fi accentele negre ale decoratiunilor, o combinatie foarte in voga acum si clasica, de altfel.

 

Alte culori

Dupa ce griul a acaparat aproape toate interioarele pe care le vedeam pe bloguri, tonurile se indulcesc. Bejurile revin in atentie.

Am ales pentru camera cea mare de la parter (care va fi salon, sufragerie si birou) un ton spre cafea cu lapte, mai interesant decat bejul pe care il vedeam prin toate casele. Este de la Oskar – nuanta Chapel of love. Voi povesti mai multe cand voi termina amenajarea si voi scrie despre derularea acestui proces. Pana atunci ma uit ingrijorata la ea si ma intreb cum voi reusi sa mobilez si sa decorez un asa imens spatiu avand la dispozitie un buget cat se poate de li-mi-tat! Pentru ca de mobila noua nu se pune defel problema acum, iar mobila veche… ei bine, niciodata aceasta camera nu a fost aranjata ca la carte.

Culoarea anului este movul-lavanda, venita in locul rozului din anii trecuti. Numai o pasiune foarte mare pentru o culoare neconventionala te poate face sa o pui pe pereti; altfel, e deajuns ca accent pentru perne, cuverturi, obiecte decorative. In privinta accentelor… ma mai gandesc.

 

renovare livingroom

Ma uit la camera si ma intreb cum voi reusi decorarea ei! Pare un mister!

 

Gandeste in stil mare

Pentru ca un interior cu mobila obisnuita sa aiba impact, e suficient sa fie adaugate elemente de decor disproportionat de mari: oglinzi, tablouri, lampi, sculpturi. In ultimul timp si in bucatarii au aparut lampadare exagerat de mari. Daca in cazul lor am reticente, la celelalte trucuri voi apela cu siguranta.

 

In exemplul de mai sus oglinda are alaturate patru tablouri identice cu care formeaza un ansamblu. In loc de un singur obiect foarte mare, au fost folosite cinci. Desenele au dimensiuni foarte mici, in culori neutre, iar pass-partout-urile ocupa aproape toata suprafata tablourilor pentru a nu intra in concurenta cu oglinda. Observati si ca toate ramele seamana.

De cate ori v-ati gandit sa renuntati la acele scaune vechi pe care le aveati din familie? Priviti la fotografia de mai sus: nu e nimic de aruncat; trebuie doar pus in contextul potrivit.

 

Fotolii obisnuite, covor obisnuit, minimum de mobile, culori neutre, dar cata personalitate data de cateva obiecte de decor!

 

Pereti pictati sau tapetati cu tapete ce par picturi

Nu oricine isi permite. Exista interioare luxoase cu peretii acoperiti de desene care iti taie respiratia. In schimb, se pot folosi suprafete mai mici cu panouri decorative.

 

 

 

Pentru cei cu veleitati DIY e o oportunitate. Dar nu lucrati direct pe perete; e riscant.

 

Alte tendinte pe care nu le voi urma: tavane lucioase, imprimeuri puternice pentru textile, foarte mult albastru, mobila de bucatarie in doua culori, lustre exagerat de mari.

Si inca una la care ma voi gandi atunci cand voi cumpara mobilierul pentru livingroom: formele rotunjite ale canapelelor si fotoliilor  care au aparut de curand sunt foarte tentante. Doar ca pana voi ajunge sa cumpar mobilier pentru aceasta camera s-ar putea termina aceasta moda! Noi sa fim sanatosi!

Pentru bucatarii voi reveni cu un text separat.

 

PS1: Fotografiile din casa sunt neclare; nu am avut ragaz sa fac mai multe si sa le aleg pe cele mai bune: le-am postat doar ca orientare. Cand se va termina toata tevatura si voi scrie pe larg despre procesul amenajarii interioarelor voi folosi fotografii de calitate.

PS2: Am ales cu grija fotografii de pe houzz care sa sustina afirmatiile din text si, in acelasi timp, sa va inspire pentru proiecte DIY! Daca doriti sa vedeti si altele pe care le-am ales de-a lungul timpului ca inspiratie, puteti da ‘follow’ profilului meu de pe houzz.

 

 

 

 

 

3 Comments
  1. Se simte pasiunea dvs. pentru decorațiuni, pentru design interior, pentru tot ce este frumos și elegant. Pentru că am găsit in postari multe idei ingenioase și sfaturi utile, vă întreb cum aș putea împrospăta canapelele de piele?

    • Canapelele din piele sunt si in atentia mea. Anticipez acum cum voi proceda cu ele. Am un set pe care il voi descompleta pentru ca impreuna formeaza un ansamblu masiv. Fotoliile vor ramane in biblioteca si nu necesita decat curatare. Folosesc detergent si crema de intretinere de la Ikea. E drept ca au zone in care pielea s-a decolorat usor si e zgariata, dar crema isi face treaba si atenueaza aceste defecte.
      Am citit pe bloguri despre persoane care au vopsit pielea.Trebuie sa fac putina cercetare si revin pe punctul acesta cu un raspuns.
      In privinta canapelei la care pielea e sfasiata, am luat o decizie drastica: o voi imbraca in catifea si ii voi schimba locul in livingroom. Am gasit si persoana care va face operatiunea: este un domn din oras care se ocupa cu asa ceva; trebuie doar sa il prind in tara, ca are clienti peste tot.
      Multumesc pentru comentariu!

  2. Mulțumesc mult pentru răspuns! Vă doresc succes cu decorarea casei!

Leave a Reply