Pornind de la supa de rosii -clasica in familie- si de la cea de cartofi -preferata tuturor iernilor petrecute impreuna- am trecut la nenumarate variante de supe-crema: combinatii de moment cu zarzavaturi din gradina, cu resturi ramase de la alte preparate, avand de ales intre a folosi o leguma dominanta sau a le amesteca la intamplare.

Desi in reviste apare de multe ori ca o reteta sofisticata, este un fel de mancare foarte usor de preparat.

 

supa-crema

 

Oricare ar fi varietatile de legume folosite, respect cateva reguli:

  • Mai intai le fierb in apa cu putina sare. Radacinoasele ajung primele in oala; le adaug apoi pe cele fine.
  • Las supa sa se racoreasca.
  • O mixez in blender pana la omogenizare. De obicei in doua etape. Asa imi dau seama daca va avea consistenta dorita. Daca e prea groasa, la a doua incarcare completez cu apa. E important, pentru ca daca se adauga apa ulterior, aceasta se va alege fata de restul supei, nefiind amestecata la nivel molecular. E unul din secretele unei supe-crema reusite.
  • O pun din nou la fiert, adaugand ulei. Pe langa acesta, acum se poate completa si cu alte ingrediente specifice unui tip anumit de supa, de exemplu zahar in cazul celei de rosii – pentru a taia din aciditatea tomatelor. Oricum, e momentul prielnic pentru ca fiecare sa dea curs imaginatiei si sa adauge mirodenii preferate.
  • Dupa ce da in clocot, inchid focul si o dreg cu smantana si galbenus de ou. Mai intai pe acestea le bat cu o furculita, adaug peste ele un polonic sau doua de supa fierbinte batand continuu, apoi le rastorn in supa.
  • Modul de prezentare clasic al unei supe-crema este cu o lingurita de smantana adaugata in mijlocul portiei si cu verdeata presarata peste aceasta. Dar si aici imaginatia fiecaruia are cuvantul!
  • Bineinteles, crutoanele sau painea prajita sunt de neratat cu aceasta delicatesa.

 

supa-crema

 

O masa fierbinte plina de vitamine si de minerale in peisaj de toamna sau iarna si tonusul creste deja!

 

 

2 Comments
  1. Si eu fac tot felul de combinatii in supa crema, sunt delicioase 🙂

Leave a Reply