Dupa ce am admirat o multime de scaune pe internet si am cautat zadarnic modele similare in magazinele noastre, am hotarat sa reconditionez ceea ce am deja in casa.

De la mama mea am primit niste scaune din lemn de calitate, dar care trebuie baituit din nou, si care au tapiteria stricata. Au fost confectionate dintr-un lemn dur si au o lucratura ingrijita, cu detalii frumoase.

Am inceput reconditionarea lor cu partea de tapiterie.

De la situatia de aici…

 

scaun tapitat diy 11

 

… am ajuns la cea de aici.

 

 

scaun tapitat diy 2

 

Nu ma asteptam ca rezultatul sa fie atat de reusit. Am primit “recenzii” bune de la familie si va impartasesc acum tuturor proiectul diy.

Retapitarea a durat mai putin de doua ore pentru un scaun si a fost usor de realizat, ca sa nu spun ca materialele folosite costa putin.

O observatie am de facut pentru inceput: daca aveti un scaun vechi si care vi se pare valoros, e indicat sa il duceti pentru restaurare unui profesionist.

Procedeu:

Am desfacut mai intai vechea tapiterie, astfel ca au ramas doar cadrul de lemn si arcurile metalice care vor sustine buretele.

Buretele folosit este de densitate medie, cu grosimea de 5cm, asezat in doua straturi, primul asezat in interiorul cadrului de lemn si al doilea taiat pe conturul lui.

 

scaun tapitat diy 3

 

Fixarea se face cu capse, mai intai punctandu-se mijlocul laturilor pentru a stabiliza materialul,

 

scaun tapitat diy 4

 

 

apoi continuand pe toata lungimea lor, in pasi apropiati.

 

scaun tapitat diy 5

 

Peste burete se fixeaza vatelina.

 

scaun tapitat diy 6

 

Apoi materialul (luat de la Ikea) cu imprimeul astfel potrivit incat sa arate bine. Materialul trebuie taiat mai mare, ca sa cuprinda si dosul cadrului. Capsele urmeaza acelasi sistem: mai intai fixare pe centrul laturilor, apoi pe toata lungimea lor.

 

scaun tapitat diy 7

 

Surplusul de material din colturi se taie si se pliaza catre colt, formand doua falduri. Cineva povestea pe un blog ca a tapitat zeci de scaune pana sa ii iasa faldurile perfect. Dar nu este chiar asa de greu de obtinut un rezultat multumitor.

 

scaun tapitat 8

 

Pentru ca intotdeauna ma uit pe spatele obiectelor sa vad daca sunt frumos finisate, asta insemnand ca un obiect e de calitate, am incheiat lucrarea acoperind spatele sezutului care arata asa,

 

scaun tapitat 9

 

cu o panza dintr-un cearsaf vechi, pusa in doua ca sa aiba aspect mai solid.

 

scaun tapitat diy 10

 

Acum tapiteria arata foarte elegant si, in contrast, se vede clar ca lemnul trebuie reconditionat la randul lui. Scaunele arata in sfarsit asa cum am vazut modele admirate pe internet, asa ca sunt foarte multumita de rezultat.

 

scaun tapitat diy 2

 

Mai am in casa si primele mele scaune cumparate la inceputul casniciei, din lemn moale, de brad, cred, cu sezutul din placaj, pe scurt spus, de proasta calitate. Ar trebui sa le arunc, dar voi incerca  sa tapitez unul si poate ca va iesi ceva bun si de acolo. Ideea e ca decat sa cumpar ceva asa-si-asa, cum am facut cu cele patru scaune de la Ikea (comode, e drept, moderne, dar de calitate medie), mai bine folosesc ce am in casa si, cu investitii minime, rezolv problema scaunelor pentru o adunare maricica de musafiri. Asa ca, de va mai reusi ceva, va voi arata.

 

 

 

5 Comments
  1. ai avut curaj sa te apuci, dar a meritat si ti-a iesit o minunatie. esti de admirat!

    • Dar nu am scris in text cat mi-a luat sa prind curaj 🙂
      Acum e deja rutina. Si voi trece la proiecte ceva mai mari. Multumesc, Cristina!

  2. Foarte frumos. Felicitari pentru indemanare,pricepere si curaj.
    O vara minunata plina de spor si inspiratie va doresc.

  3. Buna, si eu am in proiect tapitarea si reconditionarea scaunelor. Dar nu stiu ce fel de aparat de capsat sa aleg… Oferta este mare, incepand de la ieftine spre foarte scumpe.

Leave a Reply