Straturi inaltate

In gradina este mai greu sa organizezi decat in casa pentru ca trebuie sa disciplinezi ceea ce nu poate fi disciplinat. Natura nu trebuie infruntata. Dar cu metode inteligente poate fi imblanzita. Astazi m-am ocupat de straturile inaltate.

Ele dau o nota de ordine in gradina deoarece structureaza spatiul, pe langa alte avantaje previzibile: ingrijire mai comoda a plantelor, posibilitatea de a controla calitatea solului si buruienile, drenaj mai bun, productivitate mai mare.

Dimensiunile straturilor sunt variate, dar recomandabil este ca latimea sa nu fie mai mare de 1,50m pentru ca toata suprafata inaltata sa fie accesibila.

Asamblarea scandurilor se face deasemenea in mai multe moduri. Cu piese metalice de prindere, prindere pe tarusi sau imbinare cu cep.

Lemnul poate fi obisnuit sau special de exterior pentru o nota de eleganta in gradina.

Stratul inaltat pe care l-am construit este din lemn de nuc brazilian (ipe). Acest lemn este foarte dur, i se spune “de fier”, este durabil si nu putrezeste in contact cu apa. Cand este ud, capata o culoare superba.

Pentru ca zona de pomi fructiferi arata dezorganizata si se intretinea greu; practic lupta cu buruienile era ca pierduta intotdeauna, am hotarat sa “imbrac” pomii  cu straturi inaltate. Acestea au latura de 1,20m si inaltimea de 20cm. 

 

Am avut grija ca in jurul pomilor si arbustilor sa asez cercuri din galeti de plastic taiate la 20cm inaltime, pentru ca pamantul sa nu ajunga pana la trunchiul plantei.

 

2 Comments
  1. Buna ziua
    De unde se poate procura lemnul de nuc brazilian? Eu am un strat inaltat dar pentru care am folosit lemn obisnuit care s-a deteriorat in timp .

  2. Avem de vanzare la firma noastra. Daca va hotarati sa cumparati, contactati-ma pe mail.

Leave a Reply