Nu am mai scris de mult despre gradina mea. Nu am avut nimic deosebit de prezentat. Natura si-a urmat cursul, plantele au stralucit, apoi s-au ofilit, cam aceleasi ca anul trecut. Am amanat lucrari importante; nu m-am ocupat in mod special de cum arata curtea.

Dar bulgarasii, sau bulgaroii acestia splendizi, care au crescut ca niste grasani, imi arata de saptamani in sir, cand imi inchipui ca au ajuns la frumusetea suprema, ca se poate si mai bine. Nu inteleg cum de arata din zi in zi mai frumosi. Probabil boboci ascunsi vederii infloresc si fac sa creasca in volum intregul ansamblu. Cel mai mare bulgare are 70 cm diametru! Azi, cand scriu textul, mi se par si mai bogati decat acum cateva zile cand am facut fotografiile!

Si cum in articole scriu si cum ajung la rezultate notabile, iata si povestea lor:
Sotul meu a facut toamna trecuta mai multe calatorii de afaceri la Iasi si in zona orasului Roman a dat de o florarie la sosea, cu crizanteme de toate culorile, cu preturi mici, dar a cerut si sfaturi de ingrijire pe care le-am urmat. Pentru bordura trotuarului din fata casei am plantat florile galbene si rosii chiar de atunci.
Tarziu in toamna, cand s-au ofilit, am taiat tulpinile de jos si am acoperit plantele cu pamant (cam o lopata pentru fiecare). In primavara, am dat pamantul la o parte. In unele locuri deja rasarisera mugurasi, dar in altele am crezut ca am pierdut plantele in gerurile cumplite de asta iarna. Totusi am inspectat toata primavara stratul cu flori de primavara si dupa vreo doua luni au aparut, timid, toate tufele pe care le credeam pierdute.

Nu toate au inflorit in acelasi timp. Primele nu au fost atat de mari. Nu stiu de ce, le-am tratat pe toate la fel. Altele sunt de-abia imbobocite si voi vedea la timpul potrivit cat vor fi de mari.

 

Voi planta in aceasta toamna si pe cealalta parte a trotuarului. Cum vor fi anul viitor? Sanatosi sa fim si vom vedea.

UPDATE: Pana sa postez articolul, am primit deja alte flori si le-am asezat in ghivece. Acestea sunt deja foarte mari. Dupa ce se vor ofili, le voi planta in gradina si voi proceda la fel pentru iernare.

 

 

 

 

O crizantema roz, careia va trebui sa-i gasesc un loc in gradina.

2 Comments
  1. Absolut minunate! Imi si imaginez mirosul lor discret si proaspat! O sa-mi plantez si eu in gradina macar cateva tufe.

  2. Merita. Nu mi-am inchipuit ca asta e forma lor de la natura. Credeam ca trebuie ciupite ca sa arate ca bulgarii.

Leave a Reply