Masina de spalat vase nu este o noutate, dar a patruns foarte greu in gospodariile oamenilor. Prima masina automata pe vapori a fost inventata in SUA in 1889, iar in 1906 s-a construit prima masina electrica. A intrat pe piata, cu o forma moderna, din anii 50, dar era scumpa si considerata un lux.
Nici in anii 80 nu erau mai mult de 10%  gospodarii echipate in occident. De ce a crescut atat de greu piata sa, desi e departe de a fi doar un moft, e greu de spus. Mai multe inventii utile casei au fost un esec de-a lungul timpului, un exemplu clasic fiind masina de tricotat, foarte practica, dar care nu a prins. Multe inventii au ramas in adormire, asteptand vremuri mai prielnice.

Astazi masina de spalat vase nu mai este un lux, ci o necesitate, comparabila cu folosirea masinii de spalat rufe. Tot mai multi o prefera deoarece  inseamna castig de  timp, de confort, de igiena. Datorita progreselor tehnologice  modelele disponibile au un consum  din ce in ce mai redus de electricitate si apa si devin tot mai silentioase.

Pe piata exista acum multe modele. Studiati cu atentie clasa de energie (cele mai economice sunt de clasa A), capacitatea, nivelul de zgomot,  eventual eticheta ecologica impusa de Uniunea Europeana. Pentru a compara marci diverse urmariti consumul de electricitate (in kWh) pe ciclu de spalare si aveti grija la faptul ca de obicei consumul de electricitate se refera la programul economic al masinii. Urmariti apoi programele disponibile pentru fiecare model si alegeti in functie de obiceiurile casei. Exista programe ecologice, pentru familii mari, pentru pahare de cristal, pentru improspatarea veselei de ocazii speciale etc. Modelele ce apar sunt tot mai sofisticate. Masina viitorului e vazuta a avea cosuri pentru asezarea vaselor din ce in ce mai versatile, pentru o folosire cat mai comoda.

In privinta detergentilor de vase existenti: din ce am constatat studiind piata, foarte practice sunt pastilele 3 in 1, cu cele 3 componente pentru functionarea optima a masinii: sarea (contra calcarului din apa), detergentul si produsul de clatire pentru evitarea urmelor de pe vesela. Pentru ca masina sa functioneze corect trebuie deasemenea folosita sarea speciala pentru dedurizarea apei si un produs de clatire, chiar daca folositi pastile 3 in 1.
Un sfat general pentru toate electrocasnicele: studiati instructiunile de folosire cand incepeti sa lucrati cu acestea, iar dupa un timp, cand invatati sa le folositi bine, recititi instructiunile. Veti descoperi amanunte noi care v-au scapat la prima citire si veti rafina modul de folosire al aparatului respectiv.

O impresie personala: nu imi mai imaginez bucataria fara draga mea masina de spalat vase. Este un Ariston destept, care imi mentine bucataria perfect ordonata chiar atunci cand fac 5 feluri de mancare deodata.

Leave a Reply