Cititi mai intai:

1. O bucatarie bine organizata 

2. O bucatarie bine organizata – amenajarea generala

 

In articolul trecut am pledat pentru amenajarea unei insule in bucatarie. Daca ar fi sa numesc intr-un cuvant motivul pentru adoptarea acestei solutii in bucatariile moderne, acela ar fi: “frustrare”. Dincolo de posibila inspiratie din bucatariile profesionale cu blaturi de lucru in centrul incaperii sau, poate, de la succesul atator emisiuni gastronomice la care prezentatorul trebuie sa prepare diverse retete si sa priveasca catre telespectatori in acelasi timp.

Motivul principal este frustrarea. Deoarece este neplacut sa pregatesti mancarea stand cu fata catre un zid. E de preferat sa gatesti privind catre interiorul camerei, vorbind cu ceilalti sau cu un ochi catre televizor. Caci bucataria a devenit in acesti ani un loc de intalnire cu familia, cu prietenii, chiar al meselor mai sofisticate, un loc in care sa te simti pana la urma bine! Departe de rolul strict de preparare a mancarii din trecut.

Folosind o insula, triunghiul clasic despre care se vorbeste: dintre blatul de lucru, chiuveta si aragaz (si, am adaugat eu: intr-o prelungire – frigiderul), devine foarte mic, micsorand astfel efortul de miscare intre aceste elemente.

Pentru zona de lucru exista cateva concepte pe care designerii le-au formulat pentru organizarea acesteia, indiferent de obiceiurile familiei:

– Vasele si ustensilele trebuie sa le asezati in apropierea locului de folosire.

– Echipamentele si celelalte obiecte care se utilizeaza frecvent trebuie asezate la indemana, cele folosite rar se aseaza pe rafturile de sus.

– Obiectele de acelasi fel e util sa le grupati, de exemplu: lingurile de lemn intr-un loc anume, toate condimentele intr-un loc, tavile de prajituri in alt loc etc.

– Din timp in timp faceti ordine in sertare si dulapuri, inventariati-le continutul si reparati ce s-a stricat sau aruncati ce nu va foloseste. (Sau daruiti ce nu folositi niciodata si banuiti ca altcineva ar avea nevoie).

– Folositi pentru stocare vase in care se vede interiorul sau etichetati-le.

– Folositi cosuri, tavi pentru stocare.

– Folositi sisteme de divizare pentru sertare.

Sunt reguli simple si de bun simt. Dar nu explica in totalitate cum se poate amenaja un loc eficient pentru pregatirea mancarii.

In continuare voi explica in detaliu de ce ar mai fi nevoie pentru a atinge acest obiectiv.

Sertarele

Daca doriti sa schimbati mobilierul din bucatarie, uitati de dulapurile cu usi. Sertarele, de inaltimi variate, au avantaje semnificative:

– Se foloseste judicios tot volumul acestora.

– Se vizualizeaza tot continutul lor pana in colturile din spate prin deschiderea completa.

– Nu faceti efort ghemuindu-va sa cautati un vas.

– Tinandu-le deschise, va folositi de continutul acestora pe masura ce pregatiti mancarea.

– Daca au sisteme de ghidaje si amortizor, le deschideti usor si le inchideti doar cu un mic impuls.

In sertare folositi sisteme de divizare pentru a tine in ordine obiectele, oricat de multe ati avea.

In sertarele din fotografie se afla ustensile,

articole de bacanie, aici in borcane Ikea cu capace transparente pentru a se vedea continutul lor, diverse vase sortate pe categorii (aici sunt tavi de copt si tigai), cutite, elemente de prindere si de etichetare a pungilor pentru alimente (in pozitie simetrica fata de chiuveta cu rafturile in care se afla vase si pungi pentru alimente),

mirodenii si sticle de ulei si otet imediat langa aragaz.

In alte sertare se afla oale si cratite, castroane, tavi de servire, toate stocate pe categorii si ordonate prin sistemele de divizare.

 

Chiuveta multifunctionala

Am studiat multe modele de chiuvete, convinsa fiind ca ergonomia acestui element al bucatariei determina in mod esential eficacitatea activitatii. Nu e un simplu recipient in care se spala diverse lucruri.

In aceasta chiuveta Franke se pot spala vase de dimensiuni mari,

in strecuratoarea sa se spala legume si fructe si blatul sau prelungeste blatul de lucru. Si chiar se pot ascunde obiecte sub blat (ca de exemplu cand aspteptati sa se dezghete un pachet din congelator).

Dispenserul pentru detergent este foarte practic,

iar robinetul are o duza de dus pentru eficientizarea spalarii. Doar cateva amanunte care micsoreaza semnificativ timpul de lucru.

Zona de sub chiuveta este accesibila pentru gunoi, cu galeti pentru sortarea acestuia si pentru detergentii speciali de bucatarie. Fiind vorba tot de un sertar care se poate tine intredeschis la nevoie, resturile de la curatarea legumelor si fructelor se arunca foarte usor in cos.

Vasele folosite se aseaza in masina de spalat din imediata apropiere, asa incat chiuveta ramane goala. Gratarele de la masina de spalat vase se pot folosi la nevoie (de ce nu?) si pentru scurgerea vaselor spalate de mana.

Pentru alimentele ce trebuie pastrate la frigider, intre chiuveta si acesta din urma se afla o prelungire a blatului de lucru, astfel incat ele poposesc mai intai aici. Nu sunt obligata in acest fel sa deschid usa frigiderului de multe ori.

Sub acest mic loc se afla sertarele cu recipiente speciale pentru pastrarea alimentelor, ca si suportul pentru pungi, folii si servete de hartie (mi s-a parut mai practic ca acesta sa stea intr-un sertar.)

Si intr-un mic sertar intermediar se afla servete din tesaturi si un stoc de bureti de vase.

Aragazul

Pentru cei care gatesc mai mult este de preferat un aragaz mare. In acest cuptor incap doua tavi de fursecuri deodata. Ochiul de aragaz din mijloc este pentru fierbere rapida.

Imediat in apropierea lui se afla cuptorul cu microunde si gratar.

Rafturile laterale de deasupra aragazului sunt foarte practice pentru lucruri uzuale, dar si ca suport atunci cand se pregateste  multa mancare si e o nevoie teribila de spatiu.

Amenajarea bucatariei s-a facut in etape, dupa ce, inainte de a schimba mobila, am testat mai multe solutii. Este foarte simplu acum sa pregatesc mancare, cu toate ustensilele, vasele si alimentele la indemana.

Dar in bucatarie exista si echipamente ascunse vederii, aflate in al doilea post de lucru pe care il voi prezenta in urmatorul articol despre bucatarie.

 

Cititi si:

4. O bucatarie bine organizata – zona pentru prepararea prajiturilor

5. O bucatarie bine organizata – zona pentru luat masa

3 Comments
  1. Foarte utilata si organizata bucataria ta! Imi place chiuveta cu duza de dus in mod special. As economisi apa si timp daca as avea-o la spalatul salatei, legumelor si fructelor in general…

  2. buna ziua!

    foarte interesanta expunerea dvs. si as vrea si eu sa stiu ce marca este aragazul , chiar ma intereseaza.
    multumesc!

Leave a Reply