Plantarea capsunilor

Marturisesc: capsunii din gradina mea sunt liberi sa creasca asa cum vor. Stiu ca ar trebui sa mai rup din stoloni, sa mai replantez, dar dupa o incercare de acum cativa ani (nereusita – pentru ca productia de anul urmator a fost catastrofala) de a-i aranja pe randuri, i-am lasat sa se dezvolte nestingheriti pe bucata de teren pe care le-am atribuit-o. Nu am decat grija de a-i culege cand se coc.

Gradinarii mai experimentati decat mine ne sfatuiesc totusi sa facem ceva lucrari pentru a-i ingriji si, daca vi se pare ca nu aveti o productie convenabila, puteti citi despre cum sa taiati stolonii care tind sa se intinda prea mult  sau despre cultivarea capsunilor remontanti. Capsunii se pot cultiva in ghivece sau in saci cu pamant de cumparat.

http://www.youtube.com/watch?v=lj9cT0TWnS4&feature=player_embedded#t=0s

Iata si un filmulet de pe youtube cu o serie de containere amuzante.

Retete cu capsuni

Capsunile merg foarte bine combinate cu zahar si/sau frisca.

Capsuni cu frisca, cu mascarpone, cu sos de otet balsamic

Fotografia de mai sus este valabila pentru trei variante de retete, in functie de timpul alocat si de gust. Cantitatile sunt pentru aproximativ 8 persoane.

Varianta 1, cea mai simpla

– 1Kg capsuni

– 100-200g zahar tos

– vanilie

Capsunile se spala, se curata de codite (se pastreaza doar cateva bucati intregi, pentru ornat), se taie in doua daca sunt mari, se presara cu zahar (si o lingura de rom, daca doriti) si se lasa o ora ca sa-si lase zeama.

– 500 ml frisca (Acum se gaseste frisca naturala in marile magazine si o puteti pastra la frigider ceva timp. Nu cumparati frisca vegetala! Ca orice lucru sintetic, nu este buna din niciun punct de vedere!)

– 2-3 linguri zahar farin (sau dupa gust)

Se bate frisca cu mixerul, se adauga zaharul si vanilia si se continua pana se intareste ca o zapada.

In cupe se toarna mai intai putina zeama, apoi se aseaza cateva capsuni, se continua cu frisca, apoi iar capsuni si tot asa in functie de cate straturi va permite paharul.

Deasupra se orneaza cu o capsuna cu codita si cu frunze de lamaita (melissa).

Varianta 2

Frisca se combina cu mascarpone.

– 500 ml frisca batuta ca mai sus

– 250g mascarpone

– 1 lingurita extract de vanilie

– 2 linguri zahar pudra (optional, daca vi se pare ca frisca nu e prea dulce).

Se amesteca totul bine si se da la frigider pentru patru ore. Se aseaza in cupe ca in prima varianta.

Varianta 3

Daca va tenteaza sa incercati ceva mai exotic, un gust dulce-acrisor adaugat capsunilor, iata un sirop interesant. In acest caz nu mai presarati, ca in variantele de sus, capsunile cu zahar, ci pregatiti urmatorul sirop:

– 80ml otet balsamic

– 1 lingura zahar tos

– 1 lingurita zeama de lamaie

Se fierb intr-o craticioara pana cantitatea se injumatateste, apoi se lasa la racit.

Cu o jumatate de ora inaintea servirii, se stropesc capsunile cu acest sos si se aseaza straturile ca in variantele precedente.

Tort cu capsuni si frisca

Pentru ca totul sa fie simplu, puteti pregati din timp un blat simplu de tort pandispan (pain d’Espagne) pentru ca acesta se poate pastra intr-un loc racoros 2-3 zile. Pentru persoanele care vor sa treaca peste aceasta etapa, se gasesc blaturi gata facute in comert. Cand doriti sa montati tortul, pregatiti fructele astfel:

– 1kg capsuni se spala si se aseaza intr-un castron. Peste ele se presara

– 200g zahar si

– 50ml rom si se lasa o ora sa-si lase zeama.

Separat se pregateste frisca.

– 500ml frisca

– zahar farin (dupa gust, eu pun cam doua linguri cu varf la aceasta cantitate)

– vanilie

– intaritor pentru frisca (1 pliculet la 200-250 ml frisca)

500 ml frisca sunt suficiente pentru tort, dar cel mai bine ar fi sa mai adaugati ceva peste aceasta cantitate. Stiu ca frisca pentru umpluturi se pregateste in mod profesionist cu gelatina, dar eu folosesc pur si simplu un intaritor special (din cel care se gaseste la pliculet) si astfel elimin o etapa mai complicata. Alegeti varianta care va convine.

In final blatul se taie in trei, se stropeste fiecare foaie cu cate o treime din zeama lasata de fructe (daca vi se pare ca blatul nu e suficient imbibat cu suc, mai pregatiti putin sirop din apa si zahar date in cateva clocote), se aseaza pe un platou de tort prima foaie, se aseaza pe aceasta capsuni taiate in doua, apoi frisca peste ele, se aseaza apoi a doua foaie si se acopera la fel, apoi ultima si in final tortul este imbracat in frisca pe care se aseaza alte fructe, cateva se lasa pentru ornament cu codite si se adauga frunzulite de lamaita (melissa). Tortul se lasa la frigider cel putin doua ore. Este foarte bun!

 

Leave a Reply