Iarna s-a incapatanat sa ramana cat ii permite anul astronomic. De aceea si pregatirile pentru demararea gradinii au fost amanate. Dar indiferent ca vantul bate puternic si e ger, cine o mai ia in seama la inceputul lui martie? 

Dupa ce am rasfoit din nou cartea mea de capatai in ale gradinaritului, dupa ce am citit ce au mai scris site-urile ce apar in lista mea de preferinte la sectiunea “gradini”, iata ca am inceput in sfarsit organizarea pentru sezonul ce incepe.

Am facut o lista cu ce mi-as dori sa cultiv in gradina. Am verificat ce seminte am deja. (Vezi si articolul Organizarea semintelor pentru gradina). Am discutat cu aceia cu care fac schimburi de plante. In final, semintele pe care nu le-am gasit in alta parte le-am cumparat.

Pentru rasaduri am folosit anii trecuti mini-ghivece din plastic sau cofraje de oua. Anul acesta voi face ghivece din hartie. Nu costa nimic, folosesc oricate am nevoie si le manevrez mai usor.

Englezii, mari amatori de gradinarit si de ajutoare sic pentru aceasta activitate, au imaginat o scula pentru realizarea ghivecelor din hartie de ziar. Am gasit si eu prin casa un obiect asemanator care sa ma ajute: un ornament pe care nu l-am aruncat, luat de la un pat vechi demult facut bucatele.  Ce bine e sa fii pastrator!

Un ghiveci din hartie se face astfel: foile ziarelor de dimensiuni mici se rup, se indoaie pe mijloc si se ruleaza pe, sa-i spunem, rulou, apoi se formeaza fundul vasului. Rularea dureaza doar 10 secunde. Productivitatea realizarii acestor ghivece este foarte mare. Pentru ca sunt biodegradabile avantajul folosirii lor este evident: plantutele nu mai sunt deranjate si le va merge mai bine asezate in gradina la timpul potrivit.

Ghivecele se aseaza in jardiniere, ladite sau cutii in care se astern foi de polietilena, se umplu cu pamant care se taseaza cu o furculita pentru a nu ramane goluri mari de aer in interior si a nu dauna plantutelor, se uda si se insamanteaza. Desigur ca se pot folosi pastile de turba si alte nebunii. Dar eu am in vedere cele mai economice si simple metode si cu un impact cat mai prietenos asupra mediului. 

Tot englezii au minisere echipate special pentru germinarea semintelor. Nu am vazut asa ceva in magazine la noi. Dar folosesc si ei de multe ori folie de polietilena asezata peste cutia sau tavita in care s-au asezat semintele. Cred ca mai comod e sa se foloseasca un capac din plexiglas sau policarbonat. Phlox scrie pe Hobbygradina ca cele mai eficiente sunt foliile de culoare portocalie sau roz care imita culoarea calda a soarelui chiar cand zilele sunt innorate.

 

 Pentru seminte minuscule am preluat metoda Laurei. Hartia intepata in forma de fagure se aseaza deasupra ghiveciului si se arunca semintele pe ea. Cele care gasesc gaurelele sunt binevenite. Celelalte se string in hartie si se folosesc pentru alt vas. In acest fel rasadurile vor creste ordonat.

 

Pentru inmultirea muscatelor folosesc in locul clopotelor de sticla pe care le tot admir prin reviste capace de la bomboanele Mon cheri. Arata si acestea foarte bine.

Toate aranjamentele acoperite se aseaza la caldura si la lumina si cu o urare de crestere buna, nu ne ramane decat sa asteptam vremea frumoasa!

2 Comments
  1. Frumoase si ingenioase idei…Pentru ghivecelele de pornire mai poti folosi tubul da carton din mijlocul hartiei igienice sau a prosoapelor de bucatarie…Cred ca se aduna destule peste iarna si sunt destul de rezistente. Radacinile rasadurilor strapung in timp cartonul si pot fi plantate direct in ghivece mai mari sau in gradina…

  2. Scuze pentru raspunsul atat de intarziat… Am fost absenta de pe blog o perioada de timp.
    Multumesc de sfaturi. Am citit si pe blogul Laurei despre tuburile de la hartia igienica. Ma voi pregati din timp pentru anul viitor 😉

Leave a Reply