gradina cu lalele

 

Mi se pare luna cea mai frumoasa din gradina mea.

Atat de multe flori de primavara s-au inmultit in straturi, pomii fructiferi sunt aproape toti infloriti, iar kerria este in cea mai buna forma, maiestoasa, plina de inflorescente.

 

kerria and tulips

tulips

 

In acest an este timpul sa refac straturile, deoarece bulbii s-au inmultit atat de mult, incat plantele se sufoca.

 

narcise

 

Este momentul sa regandesc straturile din fata si sa le consolidez pe cele din spatele gradinii.

Daca in martie primele flori de primavara: narcise, anemone, branduse, toporasi, lalele pitice timpurii imi bucura sufletul, in aprilie urmeaza in forta lalelele si cateva soiuri de narcise mai tarzii.

Am cumparat de-a lungul timpului multe soiuri de lalele, dar, probabil fiind hibrizi, nu s-au naturalizat in gradina si au disparut cu timpul. Poate au fost si alte cauze pe care nu le stiu.

Cele care au ocupat locul si au ramas de 10 ani aici, inmultindu-se si simtindu-se bine, au fost aceste lalele roz, batute, pe nume “Upstar”.

 

upstar tulips

 

Sunt atat de frumoase in strat, afara, ca si in vazele de flori, in casa, iar in plus, miros divin!

 

tulips

tulips

 

Cea pe care am numit-o pe facebook “frumoasa olandeza” se numeste Galerie si este o amintire din Olanda; o vizita facuta cu ocazia festivitatii de absolvire a fetei mele.

 

Galerie tulip

 

Sper sa se naturalizeze si sa imi aminteasca in fiecare an de acea minunata calatorie.

 

Galerie tulip

 

 

Galerie tulip

 

Apoi sunt alte soiuri de lalele pe care le-am primit si nu stiu cum se numesc, dar care se simt bine aici; ca acestea, care sunt atat de vaporoase!

 

tulips

 

Sper sa le inmultesc si sa le aranjez in grupuri frumoase.

Lalele roz batut; sunt ca niste trandafirasi pitici.

 

tulip

 

 

Lalele roz cu nervuri verzui.

 

tulip

 

Lalelele rosii si viguroase, pe care le gasim in mai toate gradinile acum, se inmultesc foarte repede si chiar in locurile din care am vrut sa le scot, raman cumva niste bulbi ascunsi in pamant care ies la lumina in primavara urmatoare. Nu pot sa ma supar pe ele si le las sa imi “strice” straturile planificate din toamna!

 

tulips

 

…Si un magarus scump printre flori.

 

tulips and my dog

 

Dupa ce s-au trecut primele narcise, acum e randul celor albe, simple…

 

narcise

 

…sau galbui.

 

narcise

 

 

Imi plac atat de mult ciresele, incat m-am riscat sa asez doi pomi in fata casei, iar florile lor sunt un bonus pentru gradina.

 

cires

 

Dar nu toate sunt bune si frumoase; in partea de nord a terenului ma chinui de doi ani sa amenajez straturi.

Cel din spatele casei, unde este umbra toata ziua, este vesel la inceputul primaverii cu toporasii infloriti, dar in aceasta perioada numai cateva lacramioare il lumineaza. Imi doresc sa se inmulteasca pentru ca le ador, insa e ceva care le tine in loc si nu inteleg ce. Anul acesta am cumparat trei bucati de la Lidl si am primit de la vara mea mai multe exemplare.

 

margaritar

Tot anul trecut am cumparat crini de toamna si nu le-a mers bine; in fapt cred ca doar unul a supravietuit peste iarna; acum, in primavara, am mai luat patru de la Lidl cu speranta ca am mai mult noroc. In schimb, cei primiti dintr-o gradina din zona sunt bine-mersi.

Despre alte plante, spre sfarsitul lunii, doar este perioada in care aspectul gradinii se schimba continuu!

 

P.S. Rasadurile au crescut si au inceput sa infloreasca.

 

rasaduri

 

 

6 Comments
  1. Totul este la superlativ! Bucatica ta de Romanie este fascinanta 🙂 🙂

    • Multumesc, Vasi, intr-adevar, bucatele din gradina sunt foarte frumoase, dar in altele mai am de lucru. 🙂

  2. Kerria este de-a dreptul superba! Aveam si eu una in tara, a plantat-o mama mea. Era de poveste in perioada asta, aproape toti vecinii ne-au cerut lastari :)). Aici unde locuim este mai populara in perioada asta forsythia, tot galbena, aproape toate curtile din jurul meu au una. Insa mie tot kerria imi place mai mult, poate la toamna plantez una…

    Foarte frumoasa gradina cu totul! Este ceva mai avansata decat la noi. A fost tare frig anul asta :(. Felicitari!

    • Forsythia este primul arbust care infloreste in gradina; kerria urmeaza dupa doua luni, asa ca fiecare are perioada sa de glorie! Este interesant ca acolo forsythia este inflorita concomitent cu kerria; probabil tine de climat.

      Multumesc pentru compliment; are parti frumoase, dar mai am de lucru la ea…

  3. Buna seara, o minunatie de gradinita plina de farmec si armonie. Covorasele multicolore incanta simturile,aduc bucurie si incantare iar pentru albine fericirea suprema in acest Eden miniatural.
    Rasadurile sunt frumoase si viguroase in asteptarea plantarii in gradina.
    Sa aveti o primavara cu spor si roade bogate.

    • Buna seara si multe multumiri pentru aprecieri; e adevarat ca roiesc albinele si nu numai ele; o multime de pasari isi fac de lucru pe aici.

      Cu rasadurile nu stiu ce ma fac; au crescut mari, au inceput sa infloreasca si nu stiu daca fac bine sa le plantez acum. Tin minte, totusi, ca acum un an sau doi un rasad apucase sa faca si fruct!

      O primavara plina de reusite gradinaresti!

Leave a Reply