Daca la prima reteta mai lipseau doar incantatiile ca aceasta sa reuseasca, iata ca se poate mult, mult mai simplu, chiar daca, de data aceasta, este vorba de o …imitatie de charlotte.

 

sarlota cu mascarpone

 

De ce spun: imitatie? Pentru ca nu se mai foloseste gelatina pentru crema bavaroise, ci se introduce in reteta crema de mascarpone.

In rest, piscoturile, forma, aspectul amintesc de o sarlota.

Piscoturile care m-au indemnat sa fac mai multe retete de sarlota.

 

charlotte

 

Ingrediente

  • piscoturi
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahar
  • 200 ml frisca lichida tinuta la congelator o jumatate de ora
  • fructe (eu am folosit visine congelate)
  • sirop de fructe pentru a inmuia piscoturile

Ustensile

  • forma de sarlota
  • vas pentru batutul cremei, tinut o ora la frigider

 

Mod de preparare

Frisca se tine la congelator o jumatate de ora inainte de preparare, iar vasul in care se va bate, o ora in frigider. Sunt precautii necesare pentru ca aceasta trebuie sa rezulte cu o textura ferma. Se bate pana se intareste, se adauga zaharul, se bate in continuare si se incorporeaza in final crema mascarpone. Amestecul trebuie sa fie tare, altfel umplutura se va scurge printre piscoturi si reteta nu va reusi. In cazul acesta, fata de prima reteta, nu mai exista gelatina care sa intareasca crema.

Se tapeteaza marginile si fundul formei de sarlota cu piscoturile inmuiate in sirop de fructe.

Se adauga o jumatate de umplutura, inca un strat de piscoturi imbibate, cealalta jumatate de crema, fructele si apoi se aranjeaza deasupra capacul tot din piscoturi.

In fotografia de mai jos urmeaza sa se intample exact aceasta ultima etapa.

 

charlotte et mascarpone

 

Se aplica o folie deasupra vasului si se tine o noapte la frigider.

Fata de prima reteta, aici sarlota se va rasturna si va arata asa.

 

sarlota cu mascarpone

 

Observati ca piscoturile au o culoare frumoasa, rozalie, de la sucul de visine.

Am garnisit-o cu cirese glasate si cu frunze de melissa.

 

sarlota cu mascarpone

 

Reteta a fost mult mai simpla, iar gustul prajiturii foarte bun, dar nu atat de sofisticat ca la prima. Textura lejera este, totusi, un punct in plus.

Desi credeam ca reteta de charlotte cu ciocolata alba nu va fi detronata si, din punctul meu de vedere, isi pastreaza locul 1, au fost si pareri care au apreciat-o mai mult pe cea de azi.

Eu m-am bucurat ca a placut si ea: inseamna ca am ales retete bune!

 

3 Comments
  1. Multumesc pentru toate ponturile, ultima oara am batut frisca pana s-a mazarit… 😀 Facusem tot o combinatie de frisca-mascarpone si crema de galbenusuri obisnuita pentru tiramisu. Tot cu piscoturi, imbibate cu cafea, mai concret un fel de tiramisu cu capsuni.

  2. Am luat aceasta reteta acum cateva zile de pe siteul tau iar astazi am reusit sa o gatesc si pot sa spun ca a iesit demential de buna 😀 Mersi pentru idee si am sa mai incerc si alte retete de pe siteul tau. O zi frumoasa!

Leave a Reply