Humentasch

 

In micul nostru orasel, pe vremea copilariei mele, exista o comunitate mica de evrei: medici, farmacisti, negustori cu obiceiuri cosmopolite, avand legaturi si rude in lumea intreaga. Viata familiei mele s-a intersectat cu viata aceastei comunitati. In timp, membrii ei au murit sau au emigrat in toate colturile lumii pana au disparut din oras cu totii si urmele lor s-au sters de parca n-ar fi trait niciodata aici.

Dar in memoria familiei mele au supravietuit, iar viata noastra a ramas marcata in multe sensuri de apropierea lor. In fiecare an, de sarbatoarea evreiasca numita Purim (care in acest an cade pe 7-8 martie), primeam de la doamna Gentilla un castron plin cu prajituri traditionale numite humentasch (hamantaschen). Doamna Gentilla avea o casa deschisa, mesele pe care le pregatea erau rafinate, dulciurile extraordinare. In memoria dumneaei, in fiecare an pregatim, eu si mama mea, aceste minunate prajituri care trebuie ascunse daca vreti sa nu se manance imediat.

 

Compozitia se prepara foarte usor, dar trebuie multa rabdare pentru  a realiza cosuletele in care se pune umplutura. De aceea eu prefer sa fac acest dulce la patru maini. Daca preparati de obicei cornulete si alte prajituri migaloase sunteti obisnuita cu gradul de dificultate. Coca este obisnuita, dar umplutura realizata din miere, nuca si scortisoara face ca aceasta prajitura sa fie irezistibila. Pe diferite site-uri am citit retete care folosesc fructe; probabil exista mai multe variante. 

Ingrediente

Coca

– 10 galbenusuri

– 15 linguri cu zahar (cu varf)

– 15 linguri de ulei

– coaja de la o lamaie

– vanilie

– faina cat sa iasa o coca moale (orientativ – aproximativ 300g).

(+ un galbenus pentru uns).

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga uleiul, vanilia, coaja de lamaie si faina. Se mixeaza la inceput cu paletele pentru crema, apoi cu cele pentru coca. Daca foaia este prea moale si nu se intinde bine se mai adauga faina, dar aveti grija sa nu puneti prea multa pentru ca prajitura va deveni prin coacere prea dura.

Umplutura

– 250g miere

– 250g nuca (jumatate din cantitate macinata, jumatate pisata)

– coaja de la o lamaie

– 1 lingurita rasa de scortisoara sau dupa gust

Toate se pun intr-o craticioara si se ingroasa pe foc, apoi se lasa sa se raceasca.

 

Se ia din coca o bucata, se intinde, se taie cercuri cu paharul de lichior, se aseaza cate o lingurita cu umplutura si se inchide in triunghi ca in fotografie. Se ung cu ou amestecat cu ulei.

Se coc la 160° timp de 20 minute. Ies cam 150 de bucati.

Dincolo de aerul sentimental care o inconjoara, pot spune ca este o prajitura cu adevarat remarcabila. 

 

Leave a Reply