Extract de vanilie

A trecut ceva timp… Imi cer scuze tuturor. Voi scrie, in continuare, cel putin un articol pe saptamana.

***

Vanilia este mirodenia mea preferata. Cumpar pastai (pe care le strecor in zaharul farin), extract de vanilie natural, parfumuri cu miros de vanilie.

vanilia

Dar vanilia naturala este foarte scumpa, (pe locul doi, dupa sofran), iar aroma artificiala nu concep sa folosesc.

 NOTA: Atentie, nu va lasati pacaliti de denumirea de pe pachetele sau sticlele cu zahar vanilat. Pe etichetele cu ingrediente, pe cele mai multe, se specifica faptul ca este vorba despre aroma artificiala!

Asa ca am hotarat sa fac ceva economii si sa prepar acasa extract de vanilie.

Pentru aceasta, am ales doua sticlute in care am avut candva sirop de artar; sunt frumoase si au volumul potrivit, de aproximativ 300ml. Le-am scos etichetele si le-am spalat.

sticle cu vanilie

Am folosit cate doua pastai pentru fiecare sticluta (cred ca voi mai adauga cate una) pe care le-am taiat longitudinal cu un cutit ascutit bine si am tras lama acestuia pe pastaie pentru a scoate semintele minuscule ale vaniliei. Am introdus in sticle pastaile si semintele si am turnat peste ele alcool rafinat (in multe locuri am citit ca s-a folosit vodca de buna calitate).

sticle cu vanilie

Deja lichidul a inceput sa se coloreze.

Le-am dus in camara, sa stea la loc intunecos timp de doua luni, dupa care extractul se poate folosi. Pe masura ce se golesc sticlele, se adauga alcool in continuare si aroma ramane puternica.

Pentru folosire la bucatarie, extractul trece in sticlute mai mici, de culoare inchisa.

sticlute pentru vanilie

Am sticlutele perfecte, pastrate de la lichiorurile Mozart cumparate sau primite cadou de-a lungul timpului.

Cu etichetele curatate si capacul decorativ scos, arata foarte bine. Mai trebuie doar sa imaginez o eticheta frumoasa.

sticluta pentru vanilie

Am citit ca extractul de vanilie facut acasa este cel putin la fel de aromat ca cel cumparat.

In orice caz, efortul a fost mic. Sper ca efectul sa fie mare.

 

11 Comments
  1. Bine ati revenit in blogosfera, ca de obicei cu sfaturi utile.

  2. Bine ai revenit… ne era dor de tine :)
    Si noi pregatim extract de vanilie, vei fi incantata de rezultat. Cand am facut extractul prima oara, anul trecut, agitam sticlutele in fiecare zi. Iar sotul meu, Vladimir, il agita si dimineata si seara, sa fie sigur ca iese delicios :)

  3. Poti face si zahar vanilat punand in robot zahar si pastai si le toci impreuna :)

  4. Bine ai revenit! Am intrat zilnic pe blogul tau, in speranta ca ai mai scris ceva. Recunosc ca azi am intrat chiar fara speranta si ma bucur sa vad ca ai revenit.

    Abia iti astept articolele pentru Craciun. :)

    • Iti multumesc, Iana, ma faci sa ma rusinez ca am abandonat blogosfera pentru un timp asa de lung.
      Sper sa nu te dezamagesc cu articolele ce vor urma.

  5. Ma bucur ca ati revenit ! Va vizitez des si pun incerc sa pun in practica unele idei. Cu drag , Cati

    • Multumesc, Cati. Sper sa intram in dialog mai des. Imi face placere sa scriu, dar si sa invat de la ceilalti continuu.

Leave a Reply