In ultima postare despre bucatarie am aratat masa asezata pentru un eveniment in familie. Voi explica astazi modul in care am aranjat-o.
Am pornit de la farfuriile pictate in mov si portocaliu. Aceste farfurii au stat, cred, 30 de ani, intr-un dulap al mamei, fara sa le mai bage nimeni in seama. Cand eram mica, erau folosite pentru desert, dar au intrat in dizgratie; probabil s-a considerat ca sunt depasite. Pe cand scotoceam, cautand cu totul altceva, prin dulapurile ei, am dat de aceste farfurii pe care le gasesc acum minunate. Reintoarcerea anilor ’50 si ’60 in tendintele actuale in design interior isi spune cuvantul.
Farfuriile sunt ornate manual (modelul este diferit la fiecare din cele 12 farfurii). Mi se par de mare efect si le-am denumit farfurii “carnaval”.
De la ele am pornit aranjarea mesei.

Le-am asortat cu farfuriile cu banda aurie. Sunt de la Zepter. Astazi, cu aceeasi bani, as cumpara vesela de la firme renumite, dar asta e, asa au fost timpurile. Nu-mi pare rau ca le am, deoarece sunt de foarte buna calitate.

Deasupra am asezat bolurile din cristal de Bohemia (cred ca se mai gasesc si acum in magazine), a caror stralucire se reflecta in glazura farfuriilor carnaval.

Pentru aranjamentul central,  prima optiune a fost un vas cu flori mov si portocalii. Dar cum, de obicei, imediat dupa ce ma gandesc sa cumpar, caut sa scap cu ceva ce am deja sau caut sa improvizez, mi-a venit ideea strugurilor cardinal pe care am asezat fluturii portocalii. Nu aveam un vas potrivit in care sa-i asez. Nu-i nimic: cosul l-am asezat pe o cupa de sampanie rasturnata, pe care am asezat-o, la randul ei, pe o farfurie aurie, ornata si ea cu cateva margele. A rezultat un aranjament doar cu ce am avut prin casa.

Paharele roz le am demult, iar pe cele mov (luate de la Ikea cu 3 lei bucata!) nu m-am abtinut sa nu le asez deja la masa.

Si micile obiecte, ca aceasta solnita de cristal, dau finete mesei.
Se vede mai bine aici tesatura fetei de masa pe care o am de la mama, este damasc austriac si face parte din colectia mea de damascuri vintage.

Acest pranz festiv de sambata s-a petrecut dupa o saptamana grea pentru toata lumea, asa ca, week-end fiind, fiecare a fost liber sa se trezeasca la orice ora vrea. De aceea am pus deja de dimineata pe masa mici gustari, bune la o cafea fierbinte. De obicei pregatesc in casa toata mancarea, dar de aceasta data am gasit la Lidl un pachet cu aperitive frantuzesti (precum observati, au disparut deja cateva de pe platou!)

Iata si o gustare pe care am gatit-o prima data, are un gust interesant si a placut tuturor: o combinatie de migdale, caise uscate si jambon. Reteta o gasiti aici. (Alt aranjament improvizat: o cupa de sampanie, un castron, o farfurie.)

Poate ati observat pachetul frumos ambalat din postarea anterioara; iata ce era in el!
Daca v-a placut masa festiva, dati o raita pe la parinti, matusi, bunici si aruncati o privire proaspata asupra lucrurilor care asteapta sa le fie data o noua sansa, o noua intrebuintare, sa fie admirate si iubite. Aceste farfurii carnaval erau uitate si poate ca altcineva le-ar fi dispretuit si aruncat.

Si nu uitati: o masa frumoasa in week-end, cand fiecare are un strop de ragaz si disponibilitatea de a sta la taclale, uneste familia si da culoare vietii.

 

6 Comments
  1. Frumoasa amenajare, mai ales ca imaginatia te-a lasat sa faci tot felul de aranjamente. Mie inca mi-e ciuda pe mama ca tine vasele “bune” in vitrina sa se puna praful pe ele si nu le foloseste niciodata, mancam din aceleasi “cioburi”.

  2. de cand ai schimbat fata blogului nu mai primesc newsletter de la tine. Noroc ca m-am uitat azi sa verific adresa ta de mail. Inca o data La multi ani! 🙂

    • Nu am activat inca newsletter-ul. Mai am de lucru la blog. Le voi rezolva pe toate, dar mai dureaza.

      Multumesc pentru urari. Iti doresc si tie numai bine!

  3. La multi ani, Gabi !!! Sanatate si multe bucurii !!!

Leave a Reply