Cine are deja un model actual de cuptor cu microunde si a invatat sa il foloseasca bine stie ca o bucatarie eficienta nu ar fi posibila fara acest aparat.

Cuptorul cu microunde a devenit astazi foarte sofisticat, dar usor de folosit. Fie ca decongeleaza, incalzeste, topeste unt sau ciocolata, face floricele sau prepara ceva rapid, totul este mult mai simplu avandu-l la indemana.

Dar cuptorul cu microunde nu este chiar inofensiv si nu trebuie utilizat decat de persoane adulte si care cunosc bine instructiunile de folosire. Copiii pot fi atrasi de butoanele de comanda luminoase si de semnalele sonore, considerand cuptorul o jucarie si neintelegand de unde vine pericolul in cazul utilizarii sale gresite.

 Cum functioneaza?

Strabunicii cuptoarelor cu microunde au fost radarele dezvoltate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Primele modele de cuptoare au aparut pe piata din Statele Unite dupa razboi, in 1947.

Ele utilizeaza un magnetron pentru a converti electricitatea in microunde. Undele parasesc magnetronul, intra in interiorul cuptorului reflectandu-se pe peretii acestuia si trec prin peretii vaselor cu alimente de preparat. Cand energia undelor ajunge in contact cu moleculele de apa din alimente, le face sa oscileze, crescandu-le energia interna (producand caldura) pana la fierbere. Undele penetreaza doar cativa milimetri de la suprafata mancarii; dupa aceea caldura se propaga spre interiorul acesteia prin conductie naturala; de aceea alimentele trebuie amestecate sau intoarse in timpul prepararii.

 Cum alegem?

Cumparati un combi mai degraba decat un model standard. Este mai scump, dar e folositor sa aveti si gril, cuptor clasic sau gatit cu aburi.

MODELE: Astazi puteti alege intre mai multe tipuri de cuptoare cu microunde:
• microunde simple: ideale pentru decongelare, incalzire si pregatire mancare in sos, vegetale. Este ieftin, dar nu prepara feluri de mancare rumenite.
• microunde + gril: rumeneste cu atat mai mult cu cat puterea cuptorului e mai mare.
• microunde + cuptor cu aer cald – un supliment pentru cuptorul traditional, se poate folosi pentru toate tipurile de mancare care se prepara in cuptorul traditional in timp mult mai mic.
• microunde + cuptor cu abur – foloseste recipiente speciale pentru prepararea la abur a alimentelor.
• combinatii intre acestea.

CAPACITATI: De la modele compacte de 17 litri la mai mult de 37 litri. Cumparati cuptoare cu volum de cel putin 25 litri pentru a le folosi la mai multe categorii de preparate.

PUTERE: Putere mai mare inseamna pregatire in timp mult mai redus. Cele mai multe modele au trepte de putere ce variaza de la 150W la 1000W. Aveti in vedere sa cumparati cuptoare cu multe trepte de putere: cu cat sunt mai multe, cu atat cuptorul e mai versatil.

PROGRAME: Aveti in vedere cuptoare cu programe automate la care introduceti greutatea si tipul alimentului, iar ele isi selecteaza singure puterea si timpul de preparare. Pe langa dezghetare, incalzire, coacere, fierbere, urmariti, daca va intereseaza, si urmatoarele facilitati: curatare catalitica, lacat pentru copii, start cu intarziere, cronometru, preparare secventiala (folosesc doua programe diferite, unul dupa altul: de exemplu acelasi aliment este mai intai dezghetat, apoi preparat), memorarea programelor pentru prepararea felurilor de mancare favorite, mentinerea calda a preparatelor, probe de temperatura din centrul alimentelor (unele sunt programabile).

 Mituri

• MICROUNDELE SUNT PERICULOASE ? FALS: noile modele au usile bine etansate, iar undele emanate in exterior au aceeasi intensitate cu cele datorate televizorului. DAR: ca masura de precautie nu trebuie sa ramaneti lipiti de fereastra cuptorului in timp ce acesta functioneaza. Campul magnetic este de 40-200 µT la o distanta de 3 cm de el, 4-8 µT la o distanta de 30 cm si de 0,25-0,6 µT la o distanta de 1 m, in timp ce asa-zisul “zgomot de fond” electromagnetic este de 0,02-0,04 µT (conform OFEFP).
• ELE CAUZEAZA INFECTII DIGESTIVE ? FALS: probleme pot aparea daca preparati mancarea pe jumatate, asa ca trebuie sa intoarceti sau sa amestecati mancarea de cateva ori: indiferent de metoda de preparare, mancarea trebuie sa ajunga la temperatura de 70° in centru. De aceea e bine sa folositi pentru carne alta metoda termica: grill, cuptor clasic (vezi si explicatia mai sus, la CUM FUNCTIONEAZA).
• ELE STERG BANDA MAGNETICA DE PE CARTILE DE CREDIT ? ADEVARAT, dar doar daca le introduceti in cuptor. Nu asezati langa/pe cuptor calculatoare, pentru ca se pot distruge datele de pe hard-disk.
• ELE FAC PERICULOASA FOLIA DE PLASTIC PENTRU ALIMENTE ? FALS: Au fost multe exagerari cu privire la acest subiect. Dar este adevarat ca molecule de plastic din folie pot migra catre alimentele grase si pentru a preveni aceasta folositi plastic non PVC.
• TREBUIE SA CUMPARATI VASE DE GATIT NOI ? FALS: sunt bune toate vasele nemetalice si fara modele aurii sau argintii (vezi si Sfaturi generale de utilizare).

 Sfaturi generale pentru folosire

LA INSTALARE: Lasati spatiu liber in spatele cuptorului pentru o ventilatie buna.

Inainte de a folosi prima data cuptorul cititi instructiunile de folosire in intregime si cu atentie.

Respectati cu strictete sfaturile producatorului.

LA UTILIZARE: Aparatul trebuie folosit si intretinut cu grija pentru a mentine etanseitatea sa si a nu permite microundelor sa iasa in exterior.

Dupa fiecare folosire trebuie sterse cu o laveta umeda: peretii, interiorul usii si zonele de etansare. Evitati folosirea buretilor si substantelor abrazive care pot deteriora aparatul.

Stropii de mancare care se depun pe peretii cuptorului si se ard dauneaza bunei functionari a acestuia, de aceea acoperiti vasele introduse in cuptor, dar nu le inchideti ermetic. Aceasta poate determina o suprapresiune care ar determina explozia sau spargerea recipientului. De aceea nu se recomanda fierberea oualor in coaja.

Alimentele prea grase sau cu aport mare de zahar se pot arde, asa ca nu lasati cuptorul nesupravegheat.

ATENTIE LA VASELE in care pregatiti mancarea. Folositi plastic, ceramica emailata, sticla, dar fiti precauti cu containerele de plastic care nu au insemnele de uz pentru microunde: se pot topi in mod periculos sau pot elimina compusi toxici in alimente. Atentie la policarbonat  (PC7); la temperaturi ridicate emana bifenol A, substanta toxica!

La microunde recipientele din metal, folie de aluminiu nu trebuie folosite, decat doar daca se mentioneaza in mod expres ca se pot utiliza in acest mod. (Problema la vase metalice este ca se poate forma un arc electric in cuptor, de aceea este importanta geometria acestora – asa ca nu riscati).

Pentru a verifica daca un vas este bun pentru microunde faceti o proba introducandu-l in cuptor impreuna cu un pahar cu apa si porniti cuptorul doar cateva secunde. Daca vasul s-a incalzit inseamna ca nu e potrivit.

Vasele rotunde dau randament mai bun.

Nu pregatiti la microunde alimente care se contamineaza usor, precum carnea. Pentru acestea este adecvat un mod de preparare prin care sa se distruga germenii. Dupa cum spuneam mai sus, caldura la microunde nu se repartizeaza uniform, suprafata alimentelor fiind foarte fierbinte, iar in mijloc putand fi doar caldute. De aceea e necesar sa se prepare cantitati mici sau in strat subtire si sa se amestece preparatul din timp in timp.

Plastifiati rezumatul instructiunilor de functionare si tineti-l langa aparat (pe interiorul unei usi de dulap). E foarte util mai ales cand aveti un cuptor cu multe programe.

Sfatul pe care il dau mereu: dupa un timp, dupa ce ati invatat sa folositi bine aparatul, cititi inca o data instructiunile in intregime. Amanuntele care v-au scapat la inceput va vor face sa il utilizati la intreaga sa valoare.

 Cele mai neobisnuite utilizari ale cuptorului cu microunde

In afara de incalzirea si prepararea rapida a mancarii, cuptorul cu microunde poate fi folosit in multe alte feluri.

Am aflat si am incercat:

• Citricele vor fi mai zemoase si le veti stoarce mai usor daca, inainte de a le taia, le tineti la microunde 20-30 secunde. Rezultat foarte bun.

• Dezinfectati si improspatati buretii de bucatarie. Se stie ca pe acestia se dezvolta microbi. Umeziti-i cu otet sau lamaie si tineti-i la microunde la temperatura inalta 1 minut.

• Si taietorul de plastic se dezinfecteaza la microunde timp de un minut, dupa ce s-a umezit cu putina lamaie.

• Mierea intarita se tine pana la un minut la putere medie.

• Aluatul creste mai repede daca procedati astfel: il asezati intr-un vas de plastic pe care il acoperiti. Plasati intr-un colt al cuptorului un pahar de plastic cu aproximativ 250 ml apa. Programati cuptorul la puterea cea mai scazuta. Incalziti 3 minute. Lasati apoi cuptorul inchis inca trei minute. Programati iar incalzire 3 minute, apoi lasati aluatul 6 minute. Daca aluatul nu-si dubleaza volumul dupa aceste 15 minute, mai incalziti o data 3 minute si apoi lasati-l inca putin in cuptor. Am folosit aceasta metoda de crestere a aluatului cand m-am grabit sa prepar painea.

• Prajiti nuci sau alune in doar trei minute. Asterneti un strat subtire intr-o tava de plastic si incalziti la putere maxima. Amestecati la fiecare minut. Daca vi se pare ca nu s-au prajit destul mai incalziti un minut.

V-am dat cateva idei despre cum poate fi folosit cuptorul cu microunde. Imaginatia sau nevoia de moment va va determina sa-i gasiti si alte intrebuintari. DAR ATENTIE! Niciodata nu incercati ceva cu recipiente metalice sau inchise ermetic!

In afara de incalzirea si prepararea rapida a mancarii, cuptorul cu microunde poate fi folosit in multe alte feluri.

  

Nu e anecdota

Acum cativa ani, de sarbatori, in timp ce alegeam bradul de Craciun, vanzatorul, catranit foarte rau, ne povestea noua, cumparatorilor, cum si-a luat el un cuptor cu microunde, a citit in instructiuni ca poate face la el floricele, ceea ce a si facut bucuros, dar bucuria i-a pierit brusc cand a constatat ca a stricat masinaria. Ne cerea sfatul caci nu stia cu ce a gresit si nimeni dintre noi nu a putut atunci sa-l ajute, neavand acasa asa ceva. Vorbea cu atata obida incat mi-am amintit de el cand mi-am cumparat si eu un astfel de cuptor. Abia cand am luat pachete de pop-corn pentru microunde am priceput ce gresise bietul om. M-am amuzat gandindu-ma cum zburasera floricelele in toate partile, lovindu-se de peretii cuptorului, deteriorandu-l, dar m-am gandit in acelasi timp ca o mica greseala la acest cuptor poate fi fatala.

Acest aparat este foarte pretentios si mai mult ca la altele, AVETI GRIJA!

Leave a Reply